foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Advocaat verwijt Breda onduidelijke situatie Baronielaan

Algemeen Dodelijk ongeval

RUITERSBOS - 'Het laten bestaan van een zeer onduidelijke voorrangssituatie als op de Baronielaan en Chopinstraat, is mede oorzaak geweest voor een ongeval en een grote fout van de gemeente.'

Dat zegt Ronald Drenth, advocaat van de verdachte die op 3 maart 2010 een vrouw op een fiets doodreed op dat kruispunt. "De vraag zou zelfs gesteld kunnen worden of de gemeente niet zelf strafbaar heeft gehandeld door die situatie lange tijd voort te laten bestaan wetende dat het zo’n gevaarlijke kruising is."

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte, naast te snel te hebben gereden, ook het van rechts komende verkeer geen voorrang te hebben verleend.

Hoewel verkeer op de Chopinstraat en de Cartier van Disselstraat volgens het OM officieel wel voorrang moet krijgen van verkeer van links op de Baronielaan, vindt de advocaat dat de gemeente en de wegbeheerder een zeer onduidelijke situatie hebben laten bestaan omdat de kruising alle kenmerken van een uitrit heeft en in dat geval verkeer op de Baronielaan voorrang heeft

“Los van ieders eigen verantwoordelijkheid is het bewust laten ontstaan en laten bestaan van zo’n onduidelijke situatie laakbaar. Het kruispunt was een tijdbom en het was een kwestie van tijd totdat er iets ernstigs gebeurde”, vindt Drenth.

Dat de kruising onduidelijk is, bevestigt ook een Bredase rij-instructeur. “De kruising is voorzien van twee uitritten, de Chopinstraat en de Cartier van Disselstraat”, meldt de instructeur. “Die uitritten betekenen dat de Baronielaan een voorrangsweg wordt op die twee wegen.”