Vrolijke noot op de weekmarkt tijdens Jazz. foto Guido van der Kroef
Vrolijke noot op de weekmarkt tijdens Jazz. foto Guido van der Kroef

Wie is toch dat bandje?

Algemeen weekmarkt

CENTRUM - Ook dit jaar werd de vrijdagse weekmarkt in de jazzweek verplaatst naar het Chasséveld. Een apart en wat onwennig sfeertje brengt dat met zich mee, maar omdat het een jaarlijkse gebeurtenis is heeft het ook wat feestelijks. Vanwege het jazzfestival. En niet op de laatste plaats vanwege dat enthousiaste dixielandbandje dat er ieder jaar speelt en de jazzstemming er op vrijdag meteen in brengt.

Tussen de textiel, de vis, de groente en het fruit, de noten en sieraden waait de dixieland muziek op de wat winderige ochtend de hele markt over. Omdat het vakantie is blijven veel jonge kinderen die met hun ouders zijn meegekomen bij het bandje stilstaan. Ja, die mevrouw die door een megafoon zingt is ook vrolijk, evenals de kleuren van hun kleding. Daar ga je dus even goed naar kijken en luisteren als je als kind de tijd hebt. Want hoe je het ook draait of keert, van deze dixielandmuziek kun je moeilijk chagrijnig worden. "Heel wat aardiger dan de hele dag een draaimolen naast je kraam", merkt een van de marktverkopers op. Smaken verschillen natuurlijk, maar er valt wat voor te zeggen.

Even zoeken in het programmaboekje van het festival en je weet wie het zijn, zou je denken. Maar dat valt tegen. Een marktbandje zonder vast podium is lastig te vinden. Nu ja, toch maar hopen dat ze er volgend jaar weer zijn. En dan een heldere vermelding in het boekje krijgen. Al is het maar als 'auditieve smaakmaker op de jazzweekmarkt.'

Noten te over.