Afbeelding

Bredase neven voltooien voettocht van 3212 kilometer voor hersenonderzoek

Algemeen

CABO DA ROCA - Tim (29) en Freek (29) Haverman zijn deze vrijdag na een voetreis van 3212 kilometer aangekomen in Cabo da Roca (Portugal). De neven ondernamen de tocht, waarover ze wekelijks voor BredaVandaag blogden, om geld in te zamelen voor de door henzelf opgerichte Stichting Wereld Zonder Kopzorgen. Deze stichting zal het totaal bijeen vergaarde sponsorgeld eind januari doneren voor hersenonderzoek.

De beide moeders van de mannen lijden aan een hersenaandoening. Petty - de moeder van Tim - heeft meerdere hersenbloedingen gehad. Teske - de stiefmoeder van Freek - heeft een hersentumor. De Stichting Wereld Zonder Kopzorgen verdeelt het geld onder de Hersenstichting en Stophersentumoren.nl in de hoop dat nieuwe medische kennis en inzichten de wereld ooit zal vrijwaren van kopzorgen.

Freek en Tim startten hun wandeling op zondag 6 juli vanaf hun huis nabij de Grote Markt in Breda. Meestal volgden ze de officiële Santiago de Compostella route. Nadat ze België, Frankrijk en Noord-Spanje hadden doorkruist, wandelden ze tweeënhalve week geleden eindelijk de grens van Portugal over. Inmiddels zijn ze in Portugal gearriveerd op het meest westelijke puntje van het vasteland van Europa. Freek en Tim hebben de lange afstand in 4 maanden en 9 dagen voltooid.

Wandelen over de oude weg naar Santiago de Compostella hielp bij het vinden van onderdak en het verkrijgen van eten en drinken onderweg. “De mensen zijn daar gewend aan wandelaars en helpen je graag indien nodig”, aldus Freek. De moeder van Tim heeft de laatste kilometers naar Cabo da Roca mee gelopen. Tim: “Dat is natuurlijk hartstikke mooi! En past symbolisch ook goed bij deze reis.” Freek: “Mijn stiefmoeder is te ziek op het moment om deze kant op te komen, maar die ga ik snel weer zien.”

Op de vraag waar ze nu echt naar uitkijken antwoord Tim: “Om gewoon weer eens kleren uit de kast te pakken en een normale spijkerbroek aan te hebben”. Freek: “Om weer lekker door Breda te fietsen. En lopen zonder zware rugzak.” Tim: “Ja, want het wandelen op zich is niet zwaar, maar de rugzak van 17 kilo zorgt er op een gegeven moment voor dat het fysiek een enorm zware belasting.” Over het teruglopen zijn ze duidelijk. Freek: “Dat is een absoluut nee! Nu eerst met de taxi naar Lissabon en vanaf daar met de trein en het vliegtuig naar huis.”

Op woensdag 19 november zijn Freek en Tim terug in Nederland. Ze gaan zich dan voorbereiden op de afsluitende Benefietavond op dinsdag 2 december in Café de Bommel, waar ook de cheque met het eindbedrag wordt overhandigd. “De teller staat nu op 19.572,00 Euro, maar we hopen – nu we ons einddoel bereikt hebben – natuurlijk nog op extra donaties.”

Meer informatie over het wandelavontuur en de goede doelen: www.wereldzonderkopzorgen.nl of facebook.com/wereldzonderkopzorgen.