Afbeelding
Stadsarchief Breda

Bredase radiomaker maakt documentaire over 'Afstandskinderen van Moederheil'

Algemeen

BREDA - Het geschiedenisprogramma OVT van de VPRO op Radio 1 zendt op 11 maart de radiodocumentaire Gevallen in Moederheil uit. Deze documentaire voor Het spoor terug is gemaakt door de Bredase documentairemaker René Oomen en gaat over kinderen van ongehuwde moeders, geboren in Moederheil in de periode jaren ’50 tot ’80 van de vorige eeuw.

Ongehuwde moeders stonden lange tijd onder aan de maatschappelijke ladder en onder druk van de katholieke moraal bleven ze dat ook lange tijd. Het was een regelrechte, onuitwisbare schande voor de samenleving, maar ook voor de familie van de ongelukkige.

Moederheil stuurde weliswaar aan op een huwelijk met de vader, maar dit bleek in de praktijk een lastige zaak. In een KRO Brandpuntreportage uit 1964 zegt de toenmalige directrice ‘dat men uitgaat van de plannen van de meisjes’, maar uit het verhaal van Eugénie Smits van Waesberghe (53), geboren in Moederheil in 1965, blijkt het tegendeel. Ze werd direct na haar geboorte bij haar moeder weggehaald, die vervolgens na een paar dagen ontredderd buiten de poort werd gezet.

In de tweede helft van de jaren zestig wordt de toestroom van ongehuwde moeders zo groot dat er een lange wachtlijst ontstaat. Er zijn zoveel baby’s in de zalen van Moederheil dat er onrust ontstaat. Een vrouwelijke kinderarts, die was ingehuurd van het ziekenhuis, besluit kalmerende druppels voor te schrijven die werden toegevoegd aan de babyflesjes. Op die manier zijn vele baby’s in hun eerste levensjaar, gedurende langere tijd gedrogeerd met het middel Melerette, dat eigenlijk bedoeld was voor de behandeling van schizofrenie en angstneurose bij volwassenen.

Gevallen in Moederheil wordt uitgezonden op 11 maart vanaf 11.20 uur op Radio 1.