Afbeelding
Foto: Flickr.com/Faceme

Boete voor appen of bellen op de fiets kost flink wat geld

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA – Binnenkort geen appjes of belletjes meer als je op de fiets zit. Vanaf maandag 1 juli 2019 is naast het gebruiken van je mobiele telefoon ook het gebruik van andere mobiele elektrische apparaten tijdens het besturen van je fiets verboden.

Kun je het toch niet laten om dat ene Facebookfilmpje nog te checken? Dan kun je rekenen op een boete van 95 euro. Dit is een stuk lager dan de 240 euro boete die je als automobilist betaald. De reden voor dit verschil is dat de schade (aan anderen) bij een auto ongeluk meestal hoger is dan bij een fietsongeluk.

Minister Cora van Nieuwenhuizen diende in 2018 een wetsvoorstel in voor dit boetebedrag. Het voorstel moet nog officieel worden besproken in de ministerraad. Daarna moet het definitief vastgesteld worden. Maar dat de boete er echt gaat komen, dat is vrijwel zeker.

Het vasthouden van je mobiele telefoon als bestuurder van een motorvoertuig of een bromfiets is al sinds 2002 verboden. Destijds werd er voor fietsers een uitzondering gemaakt, omdat er voor fietsers minder kans was op een ongeluk. Sinds de komst van sociale media is deze kans veranderd. Daarom vindt de minister dat de regels moesten worden aangepast. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat gemiddeld 49% van de Nederlandse consumenten een mobiel op de fiets gebruikt. In de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar is dit aantal zelfs driekwart.