De gevangenisdirecteur spreekt de gevangenen toe.
De gevangenisdirecteur spreekt de gevangenen toe. Foto: Prison Escape

Prison Escape: ‘Alsof je in een film zit’

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - De strenge blik van een bewaker gaat langs de gedetineerden. Met een knik maakt hij duidelijk dat de handen uit de zakken moeten. “En stil graag.” Dit is geen spelletje, maar serieus. Een serieus spelletje, dan toch. Welkom bij Prison Escape.

In de voormalige gevangenis de Boschpoort - De Koepel - staat deze real life Escape Room al twee jaar maandelijks op het programma. Tijdens het ‘Escape weekend’ laten groepen nieuwe gevangenen zich vrijwillig voor drie uur opsluiten met maar een doel: ontsnappen uit de beroemde Koepelgevangenis. 80 acteurs maken de beleving levensecht.

Ontsnappingsfilm
Dat deze uitdaging tot de verbeelding spreekt, moge duidelijk zijn. Op de populaire tijdens staat tot vierhonderd man klaar om zich even gevangene te laten voelen. Misschien wel met de ontsnappingsfilm Escape from Alcatraz in gedachten, of met Hulda Kiel, die enkele jaren voor de sluiting van de Koepel wist te ontsnappen door een tunnel te graven.

Kim, Demi en Randy gaan deze vrijdag op stap. “Mijn eerste indruk was ‘wauw een echte gevangenis’ en wauw we spelen dit spel zometeen met super veel mensen”, vertelt Demi. “Al snel moest ik ook voor mezelf gaan herhalen ‘Demi het is een spel’, omdat de acteurs het zo goed en streng speelden. Lachen durfde je al snel niet meer.”

Ook Randy was meteen onder de indruk en werd opgeslokt door het spel. “De Koepel is van zichzelf al erg indrukwekkend, maar door de acteurs lijkt alles zo levensecht, dat je je een echte veroordeelde voelt.”

Bij een normale Escape Room draait het al om een beleving, bij Prison Escape is de ontsnapping de beleving. Daarbij staat en valt het plezier in het spel ook met het verhaal, geven de drie aan. En dat verhaal is ‘gewoon heel goed en duidelijk’, vindt Demi. “Je bent vanaf het begin van het spel een gevangene die in de bak moet voor 10 jaar lang. Jouw taak is duidelijk: ontsnappen.”

Dat is ook het oordeel van Kim, die eerder al meerdere Escape Rooms deed: “Erg goed. Vanaf de eerste minuut word je meteen meegenomen in het verhaal en durfde er geen lach meer van mijn gezicht te komen.”

Ieder voor zich
De meeste gevangenen laten zich in groepen insluiten. Dat wil niet zeggen dat je allemaal dezelfde beleving hebt, want na de intake en het aantrekken van je gevangenis-overal is het eerst even ieder voor zich. “Je belandt allemaal daarna eigenlijk in een ander verhaal”, realiseert Demi zich. “Het verhaal waar ik in belandde was gewoon vooral leuk, spannend en uitdagend.”

Demi ontsnapte. Net als Kim. Hun geheim? “Zoek naar aanwijzingen zoals je dat in iedere Escape Room doet, maar ga daarna vooral in gesprek met de mensen die je in de gehele gevangenis tegen kunt komen”, hint Demi. Kim instemmend: “Kijk goed om je heen en onderhandel met de bewakers en mede-gevangenen.” Randy: “Neem zelf het heft in eigen handen.” Dat laatste leverde hem overigens geen succesvolle ontsnapping op.

De conclusie? “Ik had best wel hoge verwachtingen na het bekijken van de trailer, ook gezien de ticketprijs”, geeft Kim aan. En, zijn die verwachtingen waargemaakt? Kort maar krachtig: “Ja, volledig.” En Randy: “Erg goed opgezet en zeer gedetailleerd, alsof je echt in een film zat.”

Nog een laatste tip van Demi: “Probeer vooral goed in je rol als gevangene te kruipen. Dus een beetje toneelspelen hoort daar zeker bij.”

BredaVandaag geeft 2 x 2 tickets weg.
Tag op Facebook onder dit verhaal jouw celmaatje met wie jij wilt ontsnappen. Maak extra kans door aan de quiz in onze Insta-story mee te doen. Misschien mag jij dan in juli proberen te ontsnappen uit de Koepel. (Alleen voor mensen van 18 en ouder)
Extra kans maken? Doe de quiz in het verhaal op onze Instagrampagina. https://www.instagram.com/bredavandaag/