Afbeelding
Foto: Handhaving Breda

'Drukte Meter' moet Bredanaars inzicht geven in actuele drukte in centrum

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De Gemeente Breda komt met een speciaal telefoonnummer om Bredanaars inzicht te geven in de actuele drukte in het centrum. Hiermee hopen zij dat het winkelend publiek zich meer over de dag verspreid. 

"Steun Bredase ondernemers en koop lokaal! Maar, wel veilig en verantwoord, met een gepaste afstand en voldoende ruimte", dat is de boodschap die de gemeente heeft voor alle inwoners van de stad. Om het winkeliers en winkelend publiek wat makkelijker te maken lanceert de gemeente nu de 'Drukte Meter'.

Drukte Meter
Op woensdag 6 mei lanceerde burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank samen met ondernemers uit de binnenstad de Drukte Meter. Een speciaal WhatsApp nummer waarmee je binnen enkele seconden een antwoord hebt op de vraag ‘Hoe druk is het in de Bredase binnenstad?’

“Uiteindelijk stopt alleen de samenleving het virus. De afgelopen wekenhebben we gezien dat de meeste Bredanaars zich verantwoordelijk gedragen. We willen ze daarvoorbedanken en ondersteunen. Bijvoorbeeld als ze gaan winkelen in de binnenstad. Met deze appbieden we ze een hulpmiddel een goede afweging te maken om te gaan of het bezoek even uit te stellen. Dit is mogelijk doordat we bestaande technologie slim inzetten. Met de app brengen we real-time advies zo snel en dicht mogelijk bij onze inwoners!”, laat burgemeester Paul Depla weten.

Hoe werkt het?
Deze status is altijd actueel en wordt gebaseerd op onder andere camerabeelden, sensoren, drukte in parkeergarages en fysiek toezicht in de binnenstad. Om de Drukte Meter zo makkelijk mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een stoplicht met 3 kleuren: Het stoplicht staat op groen: De binnenstad is rustig. Advies: U kunt winkels bezoeken, maar houd afstand en geef elkaar de ruimte, het stoplicht staat op oranje: het begint drukker te worden in de binnenstad. Advies: probeer de binnenstad te vermijden waar dit kan en zo niet, kom alleen!, het stoplicht staat op rood: Het is erg druk in de binnenstad. Mogelijk worden straten en parkeerterreinen afgesloten. Advies: kom op een ander moment!

Het nummer is 0611778060.