Afbeelding
Foto: BPD

Terrein Amphia Langendijk wordt vanaf 2023 nieuwe stadswijk met zo’n 270 woningen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Wonen op het terrein waar nu nog Amphia Langendijk is gevestigd? Als alles volgens planning verloopt, is dat vanaf 2024 mogelijk stelt BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Zij kochten het terrein en verwachten in 2023 te kunnen starten met de eerste bouwwerkzaamheden. Er zal een stadswijk worden gerealiseerd bestaande uit zo’n 270 woningen.

De nieuwe stadswijk die gerealiseerd gaat worden op het terrein van Amphia Langendijk gaat heel toepasselijk ‘Park Langendijk’ heten. De groene omgeving staat daarin central, legt Bianca Prevoo, locatiemanager bij BPD uit. “De unieke ligging van dit plangebied vraagt om een aanpak die recht doet aan de groene identiteit van het gebied. Daarom staat groen, als belangrijke drager van gezond wonen, centraal in onze plannen. Wij gaan de verbinding tussen het Zaartpark en de nieuwe stadswijk extra versterken door bijvoorbeeld doorzichten te maken vanuit het park naar de nieuwe omgeving en omgekeerd. Het gevoel van wonen in een park, in het groen willen wij hiermee versterken. Park Langedijk wordt een echte natuurbuurt, die de bestaande landschappelijke en groene kwaliteiten bewaart, versterkt en benut.” Als beplanting in de nieuwe buurt wordt voor een belangrijk deel gekozen voor geneeskrachtige kruiden. “Dit als een soort verwijzing naar het medische verleden van het terrein.”

Een deel van de huidige bomen op het terrein zullen blijven staan. En ook een deel van de bebouwing zal niet verdwijnen: BPD wil namelijk het Diaconessengebouw behouden als hart van de nieuwe stadswijk. De ontwikkelaar wil het gebouw transformeren naar appartementen. “Het stimuleren van ontmoetingen vinden wij ontzettend belangrijk, omdat naast groen sociaal contact ertoe leidt dat bewoners meer tevreden zijn met de plek waar ze wonen. Het buurtplein De Brink vormt de centrale ontmoetingsplek.” 

Het plan voor Park Langendijk bestaat uit zo’n 270 woningen. In het plan komen rij-en hoekwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en appartementen zowel koop als huur. De verwachting is dat in 2023 gestart kan worden met de eerste bouwwerkzaamheden.