Afbeelding
Foto: Ad van Beckhoven

In memoriam Eduard Fortuin: De bijna-vergeten held van de Galderse Meren

Door: Martha IJzerman Algemeen

BREDA - Als we op een zomerse dag aan de Galderse Meren liggen, zijn we ons er nauwelijks van bewust dat dat zonder Eduard Fortuin niet mogelijk zou zijn geweest. Om zijn bijdrage aan dit gebied is Ed uitgeroepen tot Held van Breda. Nog net voor hij op 7 juli aan de gevolgen van longkanker overleed, werd dat bekend. Ed is 78 jaar geworden.  


Begin jaren ‘70 ontstond door zandwinning voor de snelweg van Breda naar Antwerpen een meer. De gemeente Rijsbergen had plannen om er een afvalstort van te maken. Er kwamen in die tijd al honderden bezoekers naar wat later de Galderse Meren werd genoemd. Los van de rommel die recreanten achterlieten, dumpten mensen er autowrakken, schroot en ander afval. Ed regelde vuilcontainers en liet, na een tragisch ongeluk, de autowrakken verwijderen via zijn eigen contacten. Ook hield hij toezicht op de bezoekers zodat ze voor de gemeente geen aanleiding vormden om ze te verjagen. Dat viel in latere jaren goed te combineren doordat hij een eigen surfschool had.

Actie en processen
Onder leiding van Ed werd er actiegevoerd tegen de levensgevaarlijk rondvarende speedboten. Ook zorgde de toezichthouder ervoor dat het bestemmingsplan werd gewijzigd. Met een handtekeningenactie, na lang procederen en een aantal keren in hoger beroep te zijn gegaan, werd vanaf 1979 bovendien het naaktstrand gelegaliseerd.


Het is de verdienste van Ed Fortuin dat de Galderse Meren een prettig en veilig recreatiegebied is geworden. Voor al zijn initiatieven en dagelijkse toezicht heeft Ed nooit enige vorm van beloning of erkenning gekregen. Daarom is hij door Stichting Present op zondag 4 juli uitgeroepen tot Held van Breda, twee dagen voor zijn overlijden. Ed beleefde dat in volle bewustzijn. 

Meer lezen over Eduard Fortuin, zijn eigenschappen en motivatie? Zie https://www.heldenvanbreda.nl/ed-fortuin-bijna-vergeten-held-van-de-galderse-meren/