Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Bredase binnenstad krijgt 470 vernieuwde prullenbakken in strijd tegen zwerfvuil

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Het centrum van Breda krijgt 470 vernieuwde prullenbakken. De bakken moeten uiteindelijk in heel de stad komen te staan. De prullenbakken zijn een onderdeel van het actieplan om Breda zwerfafvalvrij te maken. 

In de motie ‘Vreemd aan de orde van de dag, Breda zwerfafvalvrij’ werd het college door GroenLinks, VVD, Breda Beslist, 50Plus, CDA en SP verzocht om een actieplan voor de aanpak van zwerfvuil voor de komende jaren op te stellen. Op dat moment was er namelijk nog geen vastgesteld beleid op het gebied van het schoonhouden van de stad. “En dat terwijl zwerfafval een groot probleem is in Breda”, aldus de gemeente. “Er wordt met man en macht aan gewerkt, maar het blijft steeds terugkomen. Gelukkig zien we dat, een steeds groter wordende, groep zich actief bezighoudt met afval”, aldus de gemeente. Met het nieuwe plan wordt een kader gevormd waarbinnen de acties vorm krijgen. Eén van die acties is het vervangen van alle prullenbakken in het centrum, en later in heel de stad. 

“Een tijd geleden hebben we geconstateerd dat de huidige prullenbakken in de stad verouderd zijn”, aldus de gemeente. “Ze zijn, zeker voor deze tijd, te krap geworden. Mensen willen hun afval best weggooien, maar de bakken zitten vaak te vol. Daarom moet er een oplossing komen”, vertelt de gemeente. “Meer afvalbakken kunnen we niet kwijt in de stad, dus daarom komen we nu met nieuwe bakken.” De nieuwe bakken zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen meerdere partijen en zijn speciaal ontworpen voor de stad Breda.


Ruud van Eggelen is de ontwerper van de nieuwe Bredase prullenbak. “Bij het ontwerpen van zo’n bak komen er verschillende aspecten kijken. Zo moet de bak niet lekken, moet hij groot genoeg zijn en moet de bak er mooi uitzien. Daarnaast moeten de bakken ook gemakkelijk te legen zijn door de mannen van de afvalverwerking”, aldus van Eggelen. “Daarom hebben zij ook inspraak gehad in het ontwerpproces.” Het grootste verschil tussen de nieuwe en de oude bakken zit hem in de inhoud en het design. “Er past bijna het dubbele aan afval in. Daarnaast zien deze bakken er veel sjieker uit.”

Vandaag onthulde wethouder Greetje Bos twee nieuwe bakken aan de Ginnekenstraat in Breda. “Uiteindelijk gaat er één ontwerp gekozen worden.” Na de zomer moeten de eerste prullenbakken in het centrum vervangen worden. De kosten, 300.000 euro, worden betaald vanuit het landelijke Afvalfonds.

Wethouder Greetje Bos is erg blij met de vernieuwde bakken. “Ik vind ze qua esthetiek heel mooi. Ze zijn bescheiden, zien er functioneel uit en zijn onopvallend opvallend”, aldus Bos. Daarnaast is de wethouder ook heel trots op de samenwerkingen die er op het gebied van afval zijn ontstaan in de stad. “Zonder de samenwerkingen kunnen we dit niet op een goede manier doen. We zijn in Breda gezegend met een ontzettend actieve groep die zich heel erg bezig houden met het opruimen van afval. Die enthousiaste vrijwilligers hebben een beweging in gang gezet in de stad die ook opgepikt is door de gemeenteraad. Dat vind ik heel goed en ook zeker terecht. Ik ben heel blij met dat soort actieve mensen. Door hen wordt Breda een stuk schoner en netter.”