Afbeelding
Foto: Google Maps

Princenhaags museum opent expositie over Jan Theuns: ‘Heel trots op’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het Princenhaags museum opent vandaag de expositie over Jan Theuns. De schilder uit Princenhage is in zijn werk geïnspireerd door Rembrandt, en dat zie je ook terug stelt Rini van der Linden van het Princenhaags museum. “We zijn heel trots op deze expositie, waarin de link met Princenhage natuurlijk centraal staat.”

Op 12 december 2022 is het alweer 29 jaar geleden dat het Princenhaags Museum werd opgericht. Vijf jaar geleden betrad het museum haar nieuwe pand. In de zomermaanden biedt het museum ruimte aan moderne kunst. En in de wintermaanden kunnen kunst- en erfgoedliefhebbers er terecht voor erfgoedtentoonstellingen. Op 10 december 2022 opent in het museum een bijzondere expositie van het werk en bezittingen van de Princenhaagse kunstschilder Jan Theuns. 

“Bij deze expositie zullen zo’n 40 tot 50 werken tentoon worden gesteld”, vertelt Rini van der Linden. “Daarbij staat de link met Princenhage uiteraard centraal. Zo hebben we een prachtig werk van het geboortehuis van Boerke Verschuren. Die is nu bekend van de zaak in het Ginneken, maar werd geboren op de Rith. Ook hebben we een prachtig werk gekregen van Wouter Nouwens, dat vroeger altijd in de zaak hing van Opa Nouwens. Echt een fenomeen in Princenhage. Waar ik ook trots op ben, is dat we voor de eerste de drie werken van Theuns van kermissen samen kunnen exposeren.”

Het Princenhaags museum krijgt voor de expositie onder andere werken van Henk de Kroon en van het Stedelijk Museum Breda in Bruikleen. Ook kan het museum dankzij donaties van de enige dochter van Jan Theuns diverse privébezittingen van Theuns tentoonstellen. 

Benieuwd geworden? Het Princenhaags Museum vind je aan de Haagweg 334. Kijk op www.princenhaagsmuseum.nl voor de openingstijden.