Een wedstrijd van vv Baronie, foto ter illustratie
Een wedstrijd van vv Baronie, foto ter illustratie Foto: Marcel Mol

Christiaan van vv Baronie is de beste amateurscheidsrechter van Brabant

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA – De provinciewinnaars uit Noord-Brabant voor de Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing zijn bekend. Verenigingsscheidsrechter Christiaan Nizzer, fluitend bij Vv Baronie in Breda en KNVB-scheidsrechter Wessel Timmers, onder andere fluitend bij VV Berghem Sport in Berghem, vertegenwoordigen de provincie tijdens de eindfase van de landelijke verkiezing. De ontknoping van deze verkiezing is op 7 januari op de KNVB Campus in Zeist.


Uit meer dan 19.000 stemmen is uit elke provincie één verenigingsscheidsrechter en één KNVB-scheidsrechter afgevaardigd naar de kwartfinaleronde. En de verenigingsscheidsrechter die Noord-Brabant zal vertegenwoordigen fluit bij Breda. Christiaan Nizzer van vv Baronie is namelijk gekozen tot provinciewinnaar.

In de kwartfinale mogen de genomineerde scheidsrechters aan de jury motiveren waarom zij de Amateurscheidsrechter van het Jaar moeten worden. Van de twaalf provinciewinnaars per categorie gaan uiteindelijk zes verenigingsscheidsrechters en zes KNVB-scheidsrechters door naar de halve finale. Deze halvefinalisten krijgen een bezoek rondom een wedstrijd en worden ook in de praktijk beoordeelt.

Finale op de Dag van de FairPlay
Drie scheidsrechters per categorie gaan uiteindelijk door naar de finale op 7 januari tijdens de Dag van de FairPlay, op de KNVB Campus in Zeist. Zij worden aan een vragenvuur onderworpen door de vakjury bestaande uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver). De twee uiteindelijke winnaars krijgen tijdens de Dag van de FairPlay de award voor Amateurscheidsrechter van het Jaar uitgereikt.

Belang van scheidsrechters
KNVB en ARAG startten begin oktober de zoektocht naar de Amateurscheidsrechter van het Jaar. Met de verkiezing vragen beide partijen aandacht voor amateurscheidsrechters en het belang van FairPlay op de Nederlandse voetbalvelden.

Bas Nijhuis, voormalig internationaal scheidsrechter in het betaald voetbal en eveneens jurylid: “We bevragen de zes finalisten op onderwerpen als spelplezier, toepassing van de regels en het voorkomen en oplossen van conflicten. Uiteindelijk is de award vooral een aanmoedigingsprijs om de scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Duizenden amateurscheidsrechters door het hele land fluiten uit liefde voor de sport en doen dit op vrijwillige basis, maar krijgen daarvoor niet altijd de waardering. Daar willen we met deze verkiezing meer aandacht voor vragen.”