Afbeelding
Foto: Google streetview

Vernielingen en brandstichting: Breda plaatst camera’s bij Het Noorderlicht

Door: Redactie Algemeen

BREDA - Rondom basisschool Het Noorderlicht in Geeren Noord is al langere tijd sprake van ordeverstoringen door jongeren. Het gaat dan onder andere om het afsteken van vuurwerk, geluidsoverlast, brandstichting, vernielingen, afval achterlaten en het bekogelen van politie, boa’s en burgers met stenen en vuurwerk. Deze overlast zorgt, naast schade, voor een onveilig gevoel bij de bewoners van de wijk. Daarom zullen er camera’s geplaatst gaan worden.

Al langere tijd spelen er problemen rondom basisschool het Noorderlicht in Geeren Noord. Er worden vernielingen gepleegd, en wordt vuurwerk afgestoken en zowel omwonenden als politie en boa’s worden er bekogeld met stenen en vuurwerk. Zowel politie als handhaving gaan regelmatig naar basisschool Het Noorderlicht vanwege de meldingen van ordeverstoringen. Maar agenten en boa’s kunnen moeilijk inzicht krijgen in de groep en in wie welke rol in de groep speelt. Dit laatste wordt mede veroorzaakt doordat de groep zich opsplitst zodra politie of handhaving in beeld is. 

Met behulp van cameratoezicht in het openbaar gebied kan een beter inzicht worden verkregen in de groep en kunnen desgewenst maatregelen worden getroffen teneinde de overlast te stoppen en de veiligheid in de wijk terug te brengen. Daarom heeft burgemeester Depla basisschool Het Noorderlicht aangewezen als een gebied waar met camera’s toezicht wordt gehouden op de openbare weg ter handhaving van de openbare orde. De aanwijzing loopt vooralsnog tot 30 januari 2023. Daarna zal naar aanleiding van een evaluatie bekeken worden of er een noodzaak is om het toezicht te verlengen. 

De camera’s zullen worden geplaatst in goed overleg met de gebruikers van het pand waarbij, zoals bij alle door de gemeente geplaatste camera’s, maatregelen worden genomen om de privacy van omwonenden te garanderen.