De Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat 11 Breda
De Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat 11 Breda Foto: Ellen Rijken

Ekklesia Breda koopt Lutherse Kerk: ‘Kerk behouden voor geloof en cultuur’

Algemeen

BREDA - De Lutherse Kerk heeft een nieuwe eigenaar. De voormalige schuilkerk aan de Veemarktstraat is gekocht door de Ekklesia Breda. Daarmee is het monumentale kerkgebouw in hartje Breda behouden als plek voor ontmoeting, geloof en cultuur. 

In 2020 besloot de Protestantse Gemeente Breda, die sinds 2013 eigenaar was, het gebouw in de verkoop te doen. Vanaf dat moment volgden er gesprekken met de Ekklesia Breda die het gebouw al vanaf 2015 huurt voor haar vieringen en studiebijeenkomsten. Behalve de Ekklesia komen ook de Remonstranten sinds 2016 samen in de Lutherse Kerk. Ook voor hen blijft de plek behouden.

Door de aankoop blijft het gebouw in gebruik als inspiratieplek voor religieuze vieringen en culturele evenementen. Het alternatief was verkoop aan een commerciële partij. “Het was geen eenvoudig traject, maar gelukkig was ook de Protestantse Gemeente Breda er veel aan gelegen de religieuze functie van het gebouw te behouden”, zegt Hans Nuytinck, secretaris van de Ekklesia Breda. “De aankoop van een kerkgebouw is voor ons nooit een optie geweest. Maar door het verkoopbesluit moesten we op zoek naar een alternatief. Omdat wij als Ekklesia in het hart van de stad willen blijven bleek aankoop van de Lutherse Kerk al snel de enige optie.”

De Ekklesia Breda is een oecumenische geloofsgemeenschap waarin iedereen, ongeacht achtergrond of traditie, welkom is. Daarnaast worden er veel studiebijeenkomsten georganiseerd over bijbelse, actuele en maatschappelijke thema’s.

Voorganger Franck Ploum: “We zijn in 2010 gestart in de Waalse Kerk. Het was een initiatief van een twintigtal mensen uit Breda, katholieken en protestanten, die op zoek waren naar inspiratie vanuit het bijbels verhaal. Al snel bleek dat de behoefte veel groter was en in een paar jaar tijd groeide de groep uit tot een paar honderd betrokkenen. De Waalse Kerk werd te klein en we verhuisden in 2015 naar de Lutherse Kerk.”

Enorme stap
In tijden van ontkerkelijking zet de Ekklesia Breda dus een enorme stap vooruit door een kerkgebouw te kopen. Niet alleen omdat dit voor de Ekklesia zelf van belang is, maar ook voor de stad Breda. Hans Nuytinck: “Er zijn nog maar weinig betekenisplaatsen over in de binnenstad van Breda. Veel kerken zijn gesloopt of herbestemd. Daarom zou het heel jammer zijn geweest als ook de Lutherse Kerk zou verdwijnen. Een binnenstad heeft meer nodig dan alleen winkels en horeca. Er zijn juist in onze tijd ook plekken nodig waar mensen op adem kunnen komen, zich kunnen laven aan kunst en cultuur en waar mensen hun levenskeuzes kunnen spiegelen aan het Grote Bevrijdingsverhaal van de Bijbel. Dat staat ons voor ogen.”

Ook nu de Ekklesia Breda eigenaar is van de kerk en de bijbehorende vergaderruimtes blijft het gebouw beschikbaar om te huren en gebruiken voor evenementen en ontmoeting.