Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Van Quote naar Quiet: Deze organisatie zet zich in tegen armoede in Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - In armoede leven: Voor duizenden Bredanaars is dat de dagelijkse realiteit. Zij komen moeilijk of maar net rond. En door de inflatie en hoge energiekosten is die groep steeds groter aan het worden. Het nieuwe Quiet Breda biedt mensen die armoede ervaren een plek waar ze kunnen rekenen op steun. Zowel heel concreet via cadeaus en uitjes, wat Quiet ‘verzachten’ noemt. Maar ook vertellen en versterken zijn belangrijke pijlers. 

Sjoerd van Gurp is één van de initiatiefnemers van Quiet Breda. De naam Quiet is een tegenhanger van Quote. Waar bij Quote ieder jaar de rijkste mensen in de schijnwerpers worden gezet, wil Quiet juist mensen die armoede leven aandacht geven. Dat doen ze door community’s op te richten waar members (mensen in armoede), sponsoren (lokale bedrijven) en supporters (particulieren) een elkaar verbonden worden. Quiet Breda werd in de zomer van 2022 opgericht. “Toen hadden we onze 3-jaren begroting rond en konden we beginnen. Zoiets opzetten kost natuurlijk tijd, dus we zijn nu ongeveer een maand echt actief bezig”, legt Sjoerd uit.

In Breda leven zo’n 10.000 mensen in armoede. En dat zijn relatief oude cijfers, vertelt hij. “Met de huidige inflatie en de fors gestegen energiekosten zullen het er alleen maar meer zijn geworden. Met Quiet willen we die mensen helpen. Niet alleen met steun in de vorm van spullen, maar ook door een plek te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn, en waar we hun talenten kunnen ontdekken.”

De kracht van Quiet ligt volgens Sjoerd onder andere in het concept dat het voor en door Breda is. “We willen niet leunen op overheidssubsidies. We willen juist echt mensen en lokale bedrijven betrekken. Wat kan jij doen om te helpen? En we willen ook onze members zelf inzetten. Want mensen in armoede zijn juist heel krachtig. We willen hun talent inzetten, en hun zelfvertrouwen laten groeien.” De steun van Quiet gaat dus veel verder dan enkel spullen of geld. “Geld is heel vluchtig. Natuurlijk helpt het, maar het lost de problemen niet op. Door de verbinding aan te gaan en aan een community te bouwen gaan we de strijd tegen stille armoede in Breda aan.”