Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Stille armoede in Breda: ‘Veel mensen ervaren armoede, ook al zijn ze dat ‘officieel’ niet’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Wanneer ben je arm? Die vraag is niet zo objectief te beantwoorden, vindt Chantal van Dravik van Quiet. Quiet is een nieuwe organisatie die stille armoede aan wil pakken. Wie bij Quiet aanklopt, hoeft niet te ‘bewijzen’ dat hij arm is. “Er zijn ontzettend veel mensen die armoede ervaren. Wij zetten in dat op gevoel. Als jij voelt dat je steun kan gebruiken, dan ben je welkom bij ons.”

Bewijzen dat je arm bent. Dat klinkt hard, en dat is het ook stelt Chantal van Dravik. Maar bij veel hulpinstanties moet het toch. Bijvoorbeeld door je Bredapas te laten zien, of door je administratie te laten inzien. “Dat willen wij juist absoluut niet doen. Juist omdat armoede veel meer is dan alleen dat. Er zijn veel mensen die nét rondkomen, en dus niet ‘officieel’ arm zijn. Maar die wel de druk en last ervaren van hoe moeizaam het is om rond te komen, en hoe eenzaam dat is. Ook hen willen wij helpen.”

Dat helpen doet Quiet onder andere door spullen en belevenissen gratis aan te bieden. Dat doet Quiet via het platform, waarbij die ‘cadeautjes’ worden aangeboden aan de members. Bijvoorbeeld een kerstpakket, of een gratis etentje bij een Bredaas restaurant. “Het zijn juist die extraatjes die mensen die in armoede leven altijd moeten overslaan. Die willen wij ze bieden, via onze sponsors en supporters uit de stad.” Daarnaast is er een uitgebreide programmering die gericht is op versterken. Denk dan bijvoorbeeld aan een workshop over besparen. Of heel simpel: Een inloopochtend om een kopje koffie te drinken. “De community is heel gelijkwaardig. Zo’n workshop wordt bijvoorbeeld gegeven door een member die zelf veel ervaring heeft met besparen in huis. Mensen die in armoede leven hebben heel veel kracht en talent. Daar richten we ons op.” Dat geldt ook voor de derde pijler: Vertellen. “Armoede is heel breed, en het overkomt heel diverse mensen en gezinnen. We willen alle vormen van armoede een gezicht geven.”

Momenteel heeft Quiet Breda zo’n 80 members. De komende maanden hoopt Quiet de community fors te kunnen laten groeien. Met member, supporters én sponsors uit de stad. Benieuwd geworden? Ga naar www.quiet.nl/breda of loop binnen aan de Veilingkade 7.