Afbeelding
Foto: Marloesstopthaarms

Marloes vertrekt in juli naar Mexico voor haar behandeling tegen MS, maar er is nog meer geld nodig

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De 40-jarige Marloes uit Breda lijdt aan MS. Voor een behandeling moet zij naar Mexico, maar de kosten hiervan zijn 70.000 euro. Om dit te kunnen bekostigen startte Marloes, samen met vrienden en familie een stichting. Door middel van allerlei inzamelingsacties proberen zij het beoogde bedrag bijeen te zamelen. Inmiddels staat de datum voor de behandeling in Mexico vast, maar het streefbedrag is nog niet opgehaald. 

“Met mij gaat het goed”, zegt Marloes wanneer we haar spreken. “Ik ben momenteel, naast mijn baan, erg druk met de stichting. Dat voelt soms bijna als een extra baan”, geeft de Bredase toe. “Maar gelukkig zijn mijn broers en mijn man er ook ontzettend hard mee bezig. Fysiek gaat het redelijk. Ik merk langzaamaan wel dat ik steeds meer klachten begin te krijgen. Ik denk daarom ook dat juli - dan heb ik mijn behandeling - precies op tijd komt.”

Marloes kreeg in 2020 de diagnose MS. Maar doordat Marloes een agressieve vorm van deze ziekte heeft, komt zij niet in aanmerking voor stamceltherapie in Nederland. “En vanwege haar voelbare achteruitgang wil Marloes een stamceltherapie in Mexico ondergaan om de MS voor een langere periode te remmen”, liet broer Yoeri eerder aan BredaVandaag weten. “Hiermee wil ze een normale en actieve moeder en vrouw voor haar kinderen en man blijven. Dit is voor haar een grote stap, maar wel iets waar ze volledig gecommitteerd aan is.”

Benefietdiner
Om geld op te halen voor de behandeling, werd er onlangs onder andere een benefietdiner georganiseerd in samenwerking met Curio. Deze vonden plaats op 25 en 26 januari. “Het benefietdiner was ontzettend gaaf”, aldus Marloes. “We hebben het voor elkaar gekregen om twee keer een lunch en twee keer een diner te doen. Er zijn in totaal ongeveer zo’n honderd couverts geweest. Dat was wel echt super leuk! We hebben een hele mooie opbrengst weten op te halen bij dit diner. Mede daardoor, denk ik dat we vandaag de 40.000 euro gaan aantikken. We zijn al ruim over de helft!”,vertelt Marloes enthousiast.

In totaal hoopt Marloes 70.000 euro op te halen. “Van dat geld kan ik de behandeling betalen en alles wat daar rondom nodig is. Denk hierbij aan een pruik, maar ook aan vliegtickets”, legt Marloes uit. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we het beoogde bedrag ook op gaan halen!” Maar ook op een tegenvaller is Marloes voorbereid. “De behandeling gaat sowieso door. Dat heb ik met mijn familie en de familie van mijn man afgesproken. Die hebben al gezegd dat, als we het bedrag niet halen, zij gaan kijken wat ze kunnen doen om het door te laten gaan. Ook kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen om geen pruik te nemen of de vliegtickets zelf te betalen”, zegt Marloes. “Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit. We blijven positief!” 

Behandeling 
Op 3 juli vertrekt Marloes, samen met haar beste vriendin richting Mexico. “In totaal zal ik daar 28 dagen moeten blijven”, zegt de Bredase. “Als ik daar aankom wordt er gestart met onderzoeken of ik wel gezond genoeg ben om de behandelingen te kunnen ondergaan. Als dat allemaal goed is, krijg ik medicijnen toegediend waardoor mijn lichaam meer stamcellen gaat aanmaken. Die stamcellen filteren ze dan vervolgens uit mijn bloed en vriezen ze in. Daarna volgt de chemo, waar ze mijn immuunsysteem mee platleggen”, vervolgt Marloes. “Ik mag naar huis op het moment dat mijn bloedwaarden weer op peil zijn en dat ik sterk genoeg ben om te vliegen.”

Maar Marloes verwacht dat het zwaarste gedeelte pas gaat komen bij thuiskomst. “Het herstel kan wel even duren. Sowieso moet ik drie tot vier weken in ‘quarantaine’ blijven; ik mag dan geen contact met anderen hebben. Dat komt omdat mijn immuunsysteem dan nog zeer zwak is. Pas als ik wat aangesterkt ben, kan ik langzaamaan steeds meer mensen gaan zien. Dat wordt zonder twijfel erg zwaar, maar ik heb geen keuze. We gaan dit gewoon doen!”

Meer informatie over Marloes en de crowdfunding vind je op https://www.marloesstopthaarms.nl/.