Afbeelding
Foto: BredaVandaag

De fusie van LeerSaam en Markant Onderwijs: ‘Alles draait om zo goed mogelijk onderwijs’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

ETTEN-LEUR / BREDA - Sinds 1 januari 2023 is de fusie van LeerSaam en Markant Onderwijs officieel rond. En daar zijn oud-bestuurder Ton van Oorschot en bestuurder Johan van Knijff enorm blij mee. “De kwaliteit van het onderwijs staat voorop. Het zijn de leerlingen en de leerkrachten die profiteren van deze fusie.”

Sinds 1 januari is de Onderwijsgroep Markant LeerSaam officieel een feit. In die stichting komen tien scholen samen, namelijk De Springplank, De Toverlaars en De Leest in Etten-Leur, en zeven basisscholen in de gemeente Breda. Namelijk de Klokkebei, De Toermalijn, De Springplank, de Tweesprong, De Wildert, het Noorderlicht en Montessori+.

Voordelen
Het idee voor een nauwe samenwerking ontstond in de zomer van 2021. Bestuurders Ton van Oorschot (LeerSaam) en Johan van Knijff (Markant) gingen samen in gesprek over wat de stichtingen voor elkaar konden betekenen. “Besturen krijgen steeds meer verantwoordelijkheden van de overheid. Wanneer je een relatief kleine organisatie bent, kost dat veel energie. Ook heb je relatief hoge kosten. Bijvoorbeeld omdat je een extern bestuurskantoor moet inhuren. Door samen te werken, zijn we efficiënter”, leggen Van Oorschot en Van Knijff uit. “Dankzij de fusie is het serviceniveau van het bestuur omhoog gegaan, én kan er meer geld worden geïnvesteerd in het lesgeven in de klas.”


Een fusie was nooit een doel op zich, benadrukt het tweetal. “Er is in drie werkgroepen onderzoek gedaan naar de voordelen die te behalen zijn door een nauwe samenwerking. Het ging daarbij om de kwaliteit van het onderwijs, HRM en het financiële aspect. Pas toen uit dat onderzoek bleek dat op alle aspecten voordelen vallen te behalen, is besloten tot een fusie.”

Gelijkwaardigheid

Voor LeerSaam en Markant staan gelijkwaardigheid centraal. In alle werkgroepen zaten evenveel mensen namens beide stichtingen. “Markant is met zeven scholen groter dan LeerSaam. Maar een fusie moet voor beide stichtingen voordelig zijn. Daarom vinden we gelijkwaardigheid enorm belangrijk, en wegen beide stemmen even zwaar. Ook blijft iedere school een ouder én leerkracht afvaardigen voor de medezeggenschapsraad.”

De fusie is sinds 1 januari al officieel rond. Maar de nauwe samenwerking tussen de scholen vindt al langer plaats. Zo ging Van Oorschot op 1 september 2022 met pensioen, en werd Van Knijff vanaf dat moment al interim-bestuurder van LeerSaam. “Voor de scholen uit Etten-Leur verandert eigenlijk niets. Zij blijven hun eigen karakter houden”, legt Van Knijff uit. “De verandering gaan leerlingen en ouders merken in de kwaliteit van het onderwijs. Er is meer ruimte om te investeren, en daar profiteren de leerlingen van.”

Ook leerkrachten ervaren de voordelen. Zo kunnen leerkrachten van LeerSaam voortaan cursussen aan de Markant Academie volgen. En de diversiteit aan scholen die binnen de Onderwijsgroep Markant-LeerSaam vallen zorgt voor nieuwe carrièrekansen. 

De reacties op de fusie zijn erg positief. “Alle betrokken scholen voelen zich gehoord en serieus genomen. Mede daardoor is er veel enthousiasme voor deze samenwerking. Uiteindelijk gaat het ons allemaal om hetzelfde: Het beste onderwijs bieden aan onze leerlingen. En ik ben ervan overtuigd dat we daarin slagen. De 3 scholen in Etten-Leur zijn een aanwinst voor onze onderwijsgroep”, aldus Van Knijff.