Een foto ter ere van het 5-jarig bestaan van het MCB. (V.l.n.r.) Patrick van Lunteren, Eric de Haas, Sazan Melko daarachter: Sekou Sann en Jan Hopman.
Een foto ter ere van het 5-jarig bestaan van het MCB. (V.l.n.r.) Patrick van Lunteren, Eric de Haas, Sazan Melko daarachter: Sekou Sann en Jan Hopman. Foto: Henk Ketelaar

Mondiaal Centrum Breda wil gelegaliseerde opvang voor ongedocumenteerden worden

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het Mondiaal Centrum Breda (MCB) bereidt zich voor op de erkenning als Landelijke Voorziening Vreemdelingen (LVV) voor West-Brabant en Zeeland. Door zo’n erkenning zal de huidige gedoogpositie van het MCB veranderen in die van een landelijk gelegaliseerde opvang voor ongedocumenteerden. 

De afgelopen zes jaar is, mede door het MCB, in Breda veel ervaring opgedaan met de opvang en begeleiding van personen zonder verblijfsvergunning. Velen van hen vonden in het voormalige broederhuis aan de Roland Holststraat een veilige en vertrouwde rustplek om te werken aan een zinvolle invulling van hun verdere leven. Samen met Vluchtelingenwerk, de IND, de Dienst Terugkeer en Vertrek en de gemeente Breda houden medewerkers van het MCB de vinger aan de pols zodat het niet bij nadenken blijft. Wie in het MCB onderdak heeft gekregen, wordt met persoonlijke aandacht en het juiste netwerk gestimuleerd om te werken aan de eigen toekomst. Dat heeft in veel gevallen ertoe geleid dat men alsnog een verblijfsstatus kreeg toegekend, maar ook in een aantal gevallen tot een terugkeer naar het land van herkomst. 

Meedingen naar LVV-erkenning vraagt van het MCB een verdere professionalisering van bestuur en organisatie. Het luidt een nieuwe fase in die vraagt om een frisse blik en verse energie. Om die omslag mogelijk te maken zijn oprichter Jan Hopman en voorzitter Wilbert Willems teruggetreden uit het bestuur. In hun plaats zijn Sanne Bijlsma, Patrick van Lunteren en Carel van Wijk het bestuur ad interim komen versterken. Ingrid Vaessen en Jan Reinen hadden hierin reeds zitting. Bram Heringa blijft voorlopig als ondersteunend lid bij het bestuur betrokken. Een eventuele erkenning als LVV heeft ook gevolgen voor de relatie van het MCB met de gemeente Breda en de sociale partners in de stad. Op 16 februari brengen raadsleden een werkbezoek aan het MCB om zich hierover bij te laten praten.