Afbeelding
Foto: Tom van der Put

8 jaar cel en tbs voor verdachte (19) van dodelijke steekpartij Den Hey-Acker

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 19-jarige man veroordeeld in verband met de steekpartij die hij vorig jaar veroorzaakte in de Bredase jeugdgevangenis Den Hey-Acker. Hierbij werden twee groepsgenoten neergestoken van wie er één overleed. De rechtbank heeft verdachte een celstraf van 8 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Ook moet hij aan de slachtoffers en nabestaanden een schadevergoeding van ruim 83.000 euro betalen.

Het incident gebeurde op 15 april vorig jaar toen de verdachte tijdens het koken een koksmes in handen kreeg. Uit het niets viel hij een groepsgenoot aan en stak hem in zijn pols en borst. Deze groepsgenoot raakte zwaargewond en moest rennen voor zijn leven. Een andere groepsgenoot probeerde de verdachte tegen te houden. Hij werd daarbij in zijn borst gestoken en overleed kort na de steekpartij. Tijdens het incident werden ook steekbewegingen gemaakt richting twee groepsleiders. Eén van hen kon het mes net ontwijken. De rechtbank Zeeland-West-Brabant vindt dat er sprake is van doodslag, 2 keer een poging doodslag en van bedreiging.

Tbs-maatregel
Uit onderzoek is gebleken dat er bij verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij zeer agressief kan reageren op een voor anderen onduidelijke aanleiding. Op het moment van de steekpartij was hij 18 jaar oud en hij had toen al een strafblad met meerdere geweldsdelicten. Aan verdachte was in 2021 de PIJ-maatregel opgelegd: jeugddetentie in combinatie met intensieve behandeling en begeleiding. In het kader daarvan zat hij in Den Hey-Acker. Deskundigen stellen nu dat er een hoog risico is dat incidenten -zoals de steekpartij- nogmaals plaats zullen vinden als verdachte niet intensief en langdurig wordt behandeld binnen een kliniek met het hoogste beveiligingsniveau. Daarom vindt de rechtbank een tbs-maatregel met dwangverpleging noodzakelijk.

Zij ziet geen aanleiding om het jeugdstrafrecht toe te passen, zoals de advocaat van verdachte had verzocht, onder meer vanwege het verleden van verdachte en zijn psychopathische trekken.

Impact
De celstraf van 8 jaar komt overeen met de eis van de officier van justitie. De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij, zonder enige aanleiding, vier slachtoffers heeft gemaakt, waarvan één dodelijk slachtoffer. Uit de slachtofferverklaringen op de zitting blijkt dat de gebeurtenissen van 15 april 2022 grote impact hebben gehad op alle betrokkenen. De steekpartij en het overlijden hebben ook grote maatschappelijke impact gehad. Den Hey-Acker is immers een plek waar kwetsbare jongeren veilig zouden moeten zijn.