Laatste sloopwerkzaamheden Hero-terrein in 2018.
Laatste sloopwerkzaamheden Hero-terrein in 2018. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Hero: ‘De gezondste woonbuurt van Breda’

Door: Charlotte Sijbers Algemeen

BREDA - Het voormalig Hero-terrein ligt er al jaren verlaten bij. Maar daar komt binnenkort zeer waarschijnlijk verandering in. Het stadsbestuur van Breda is enthousiast over de nieuwbouwplannen voor het terrein. Als het aan het college ligt kan niet snel genoeg begonnen worden met bouwen. Maar omwonende hebben zorgen over de toenemende parkeerdruk in de wijk.

Op het terrein waar vroeger de Hero-fabriek stond moeten volgens de plannen van ontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, ruim 420 nieuwe woningen komen. Daarbij wil het bedrijf van de nieuwe wijk de gezondste wijk van Breda maken. Dat willen ze onder andere realiseren door de wijk autoluw te maken, sportplekken aan te leggen en de wijk te voorzien van veel groen en natuur. In het plan is naast koopwoningen ook ruimte voor 98 sociale huurwoningen en 126 middenhuur- en koopwoningen, dat aantal is in strijd met het nieuwe woonbeleid van de gemeente. Maar omdat de plannen voor de Hero-wijk zijn ingediend voordat de afspraken over het woonbeleid zijn gemaakt vindt het college het ‘niet wenselijk’ om de plannen aan te passen. 

Zorgen

Het college mag dan zeer enthousiast zijn over de plannen, omwonenden hebben nog de nodige zorgen. Zo leeft de vrees dat de parkeerdruk te groot wordt. Daarom willen sommigen dat er zo snel mogelijk betaald parkeren wordt ingevoerd. De gemeente moet daar nog een besluit over nemen. Daar heeft ze ook de tijd voor, het duurt nog minstens twee jaar voor de eerste woningen worden opgeleverd.