Afbeelding
Foto: BPD

Ondanks de dalende huizenprijzen nam de woningdruk in Breda juist toe

Door: Redactie Algemeen

BREDA - De lichte afkoeling op de woningmarkt door dalende huizenprijzen eind 2022, heeft geen effect op de woningdruk in veel Nederlandse gemeenten. De grote gemeenten waaronder Eindhoven, Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch blijven populair. De relatieve woningdruk steeg zelfs in de directe omgeving van Breda. Dat blijkt uit de Hittekaart Woningmarkt 2023 die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling deze week uitbracht.

Over heel 2022 gezien steeg de gemiddelde koopsom met 11% tot bijna 429 duizend euro. Daarnaast daalde landelijk het aantal transacties van bestaande koopwoningen met 15% tot 192.985. Ook groeide landelijk gezien het woningtekort. Dit bevestigt dat de druk op de woningmarkt ook in 2022 alleen maar groter is geworden. De Brabantse steden kennen al jarenlang een verhitte woningmarkt. De relatieve woningdruk is sterk gestegen in de directe omgeving van Breda en aan de westkant van Eindhoven. Sterke relatieve daling is er in de regio Zuidoost Brabant vanwege een grote daling in het aantal transacties. Dit laat de Hittekaart Woningmarkt zien.

Harm Janssen, algemeen directeur BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling: “De daling in prijzen door de gestegen hypotheekrente en inflatie brengt voorlopig nog niet de nodige lucht op de woningmarkt. Het woningtekort neemt namelijk nog steeds toe in Nederland. De verwachting is dat door het gebrek aan bouwlocaties het steeds lastiger wordt om betaalbare woningen te bouwen  en daarmee komt de bereikbaarheid van een eigen huis voor veel mensen in Nederland nog niet in zicht.  Meer betaalbare woningen bouwen wordt pas mogelijk, als we op grotere schaal kunnen bouwen. Door op een grotere schaal leefomgevingen te ontwikkelen, maken we niet alleen betaalbaar wonen voor meer mensen mogelijk, maar zorgen we er ook voor dat de natuurlijke omgeving rondom deze woningen wordt verbeterd. Dat zijn twee vliegen in één klap.”

De meest verhitte gemeenten in regio Zuid zijn Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond.

Over de Hittekaart Woningmarkt
In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de bestaande koopwoningmarkt in kaart door middel van een Hittekaart Woningmarkt. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart Woningmarkt kenmerkt zich door hoge prijzen en/ of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei.