Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Personeel trekt in protestmars rond Amphia: ‘Wij pikken het niet meer’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het ziekenhuispersoneel van Amphia heeft vandaag een grote protestmars gehouden rond het ziekenhuis. De mars was één van de acties waarmee vandaag aandacht wordt gevraagd voor hun roep voor een beter cao. Vandaag draait ziekenhuispersoneel in heel Nederland zondagsdiensten omdat de cao-onderhandelingen zijn stukgelopen.

Het was vanmiddag een indrukwekkend gezicht: De grote protestmars die rond het Amphia ziekenhuis in Breda trok. De tientallen afdelingen die deelnamen aan de actiedag hadden zich duidelijk uitgeleefd op originele en ludieke spandoeken, waarmee hun gezamenlijke boodschap duidelijk over kwam: Er moét een beter cao komen. 

‘Wij zijn het gezeik zat. Wij pikken dit niet meer’. ‘Als ik alleen applaus wilde, was ik wel naar de toneelschool gegaan.’ ‘Ons behandelcentrum loopt als een speer, maar door de cao straks geen personeel meer’. En ‘Laat het snijden in de zorg maar aan ons over’. Het is slechts een greep uit de slogans die op de spandoeken te lezen waren. 

Werkdruk
Het personeel van de afdeling urologie loopt rond met een spandoek met de tekst ‘gun ons meer geluk door minder werkdruk’. Ze vertellen gedreven over de grote problemen die zij zien. “De werkdruk moet omlaag. Dat is voor ons het belangrijkste punt”, stellen zij. “De werkdruk is veel te hoog. Alles moet vlug, en dat gaat ten koste van de zorg die je kan bieden. Ondertussen loopt het aanbod aan patiënten alleen maar op, terwijl het personeelsbestand vergrijsd. Je ziet ook dat het aantal aanmeldingen voor de studie verpleegkunde afneemt. Dan weet je gewoon dat dit probleem alleen maar groter gaat worden.” Volgens hen is een beter cao dé manier om het probleem aan te pakken. “Het is simpel: Werken in de zorg moet aantrekkelijk zijn. Vroeger werd er heel gemakkelijk gezegd dat werken in de zorg een roeping is. Daar zijn we het ook wel mee eens, maar je ziet dat steeds meer zaken mee gaan spelen wanneer mensen een beroepskeuze maken. Met de hoge werkdruk, het onregelmatige werk en de huidige lonen is het beroep gewoon niet meer aantrekkelijk. Een beter cao kan dat veranderen.”


Jessica en Arjan van het actiecomité

Eisen
Arjan van den Broek en Jessica Swijnenburg zijn beiden onderdeel van het actiecomité van Amphia. Zij zijn enthousiast over de grote actiebereidheid van het personeel. “De opkomst bij de acties is vandaag heel hoog”, vertelt Arjan. “Bij Amphia doen maar liefst 80 afdelingen mee aan deze actiedag. Het laat zien dat de saamhorigheid groot is, en dat het ziekenhuis mondig personeel heeft dat opkomt voor waar ze voor staan.” De twee belangrijke zaken waar de actiedag zich op richt zijn een hogere beloning en een lagere werkdruk. “We willen er 10 procent bij, en een inflatiegarantie voor 2024”, stelt Arjan. “Ook moet de reiskostenvergoeding beter. Die is nu 8 cent per kilometer met een maximum van 30 kilometer. Daar kun je gewoon niet van naar je werk rijden.”

Als de lonen stijgen, moet de verlaging van de werkdruk vanzelf volgen. “We hebben gewoon meer collega’s nodig”, stelt Jessica. “Zorgpersoneel dat in de detachering gaat werken heeft vaak veel betere voorwaarden en veel meer regie over de eigen uren. Om personeel aan het ziekenhuis te binden is een beter cao écht nodig.”