Afbeelding
Foto: Shutterstock

Local Motion start opnieuw petitie: ‘Verruim het creatieve aanbod en de sluitingstijden in Breda’

Door: Ruud Smolders Algemeen

BREDA - Evenementenservice Local Motion is een petitie gestart voor het verruimen van het creatieve aanbod en de sluitingstijden in Breda. In 2017 deden zij dit al eens eerder.

‘Deze petitie is voor het verruimen van de sluitingstijden en in de breedte voor de gehele nachtcultuur’, valt te lezen in de petitie. De initiatiefnemers van de evenementenservice vinden dat nachtinitiatieven en creatieve ondernemers die zich richten op andere doelgroepen, muzikale genres en concepten meer ruimte moeten krijgen. En dit op de manier waarop deze ondernemers het zelf graag willen. 

Eerdere petitie
In 2017 werd eenzelfde initiatief al eens gestart omdat de heren destijds merkten dat veel Bredanaars zich niet konden vinden in het reguliere aanbod aan feestcafés. Ook kwam de vraag vanuit organisatoren van dance events, die vanuit hun publiek de behoefte waarnamen om tot dieper in de nacht events te organiseren omdat dat bij de cultuur van het publiek past.

Een petitie die destijds werd gestart werd maar liefst 1700 keer ondertekend in drie dagen laten ze weten. De raad van Breda stemde vervolgens voor en een pilot werd gestart. ‘’Hierin konden wij, initiatiefnemers, gemeente Breda, ondernemers, politie en beveiliging, toetsen of we veilig evenementen konden organiseren dat tot uiterlijk zes uur duurde. Na meer dan tien geslaagde avonden waarbij de doelgroep vooraf getoetst werd en de events vakkundig werden ingericht, met name op veiligheid, werd besloten om de verruiming van de sluitingstijden op te nemen in het nieuwe horecabeleid van Breda.”

Waarom weer een petitie als alles goed is gegaan?
‘’Dat vragen wij ons ook sterk af. Door de pilot ligt er een positief onderzoek klaar wat er simpelweg niet om liegt. Toch vindt de Koninklijke Horeca Nederland dat dit initiatief niet door mag gaan. Ook de politie is na het positieve onderzoek, waar het zelf aan meewerkte, tegen.’’De reden hiervoor is ondercapaciteit. Er ligt nu een negatief advies bij de raad waar 23 maart over gestemd gaat worden. ‘’Onveilige situaties vinden wij uiteraard ook supervervelend. Echter vinden we het geen legitieme reden om al het harde werk en onderzoek per direct van de baan te doen.’’ Lees de volledige petitie met de verklaring hier.