Voorkant van Henks bankje
Voorkant van Henks bankje Foto: Wim Venneman

Nieuw bankje in Ulvenhout is blijvende herinnering aan unieke dorpsgenoot

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - Zaterdag 18 maart brak rond 14.00 uur de zon door. Precies op tijd voor de onthulling van het herinneringsbankje voor Henk Bos bij de jeu-de-boulesbaan op het Pekhoeveterrein. Toeval of niet? Henks zoon, Nico Bos: “Hij zou het prachtig vinden, maar hij verklaart ons vast ook voor gek.”  

Henk Bos, alias de Boswachter, overleed 23 november 2021. Hij heeft gedurende zijn leven een grote bijdrage geleverd aan de Ulvenhoutse gemeenschap in het algemeen, en het Bosuilse Carnaval in het bijzonder. Voor zijn dood had hij aangegeven het een mooi idee te vinden als er een herdenkingsbankje voor hem op het Pekhoeveterrein geplaatst zou worden. Daar vond het grootste deel van Henks vrijwilligerswerk namelijk plaats.

Samen
Nico: “Hij dacht waarschijnlijk aan een ‘gewoon’ houten bankje; geen mozaïekbank van ruim 1500 kilo.” 18 november 2022 werd de kale bank op een verhoging geplaatst in een loods in Ulvenhout. Daar hebben familieleden, vrienden, bekenden en oud-collega’s van Henk sindsdien bij toerbeurt drie á vier keer per week in kleine groepjes aan het bankje gewerkt.

Het ontwerp voor de bank werd getekend door Henk en Hanny’s schoondochter Stephanie en kleindochter Quinte, en bevat overwegend Ulvenhoutse elementen. Op de achterkant staan de Bosuilse carnavalsmascotte Uilien, de Laurentiuskerk en molen De Korenbloem afgebeeld; aan de voorkant naast een levensboom het Sulkerpad en het kippenbruggetje over de Mark.

Monnikenwerk
In totaal hebben zo’n 50 mensen 550 uur aan het bankje gewerkt. Er zijn 20.000 vierkantjes glas in het mozaïek verwerkt, die op een paar stukjes na ook nog eens allemaal in kleine stukjes zijn geknipt voor ze op de bank gelijmd werden. “Het zijn de kleine dingen die het doen”, aldus Nico. Letterlijk en figuurlijk hebben deze in dit geval tot iets groots geleid. Hierop werd instemmend getoost met een Schrobbelér en een ‘Mario’, een soort worstenbroodje, van Jan Arts. Met het zingen van het Bosuilse volkslied ‘De Grimhuyserpoort’ werd de feestelijke onthulling van Henks bankje afgesloten.  

Ulvenhoutse elementen op de achterkant van Henks bankje
Groepsfoto van de plakkers bij het herinneringsbankje voor Henk Bos