Jan Rops ontvangt een Koninklijke Onderscheiding
Jan Rops ontvangt een Koninklijke Onderscheiding Foto: Ingrid Bothe

Lintjesregen in Ulvenhout: drie inwoners verrast door burgemeester Depla

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - Burgemeester Depla deelde 26 april maar liefst drie Koninklijke Onderscheidingen uit in Ulvenhout. Erna Broeders, Anton van Opstal en Jan Rops mogen zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen vanwege hun inzet voor de samenleving. “Breda brengt het samen,” aldus de burgemeester. “Vrijwilligers als jullie zorgen voor de verbinding die daarvoor nodig is.”

Erna Broeders
“Ik dacht dat Anton Oprins een lintje zou krijgen”, zegt Erna. Haar verbazing was groot toen zij na binnenkomst in de Pekhoeve langzaam begon te beseffen het om haar draaide.

Erna heeft altijd oog voor een ander. Voor haar familie, maar ook voor vele anderen. 13 jaar geleden kwam ze bij Vrouwen van Nu; inmiddels het Damescollectief. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor en verzorgt persoonlijk de kerstcadeautjes voor de ruim 150 leden. Daarnaast is Erna actief voor Unicef en de Luisterlijn, zet ze zich in voor de Voedselbank en is ze vrijwilliger bij Het Ruilboek. Voor haar dameshockeyelftal is ze sinds 1974 de verbindende schakel. 

Hoe ze het volhoudt? “Ik krijg er heel veel energie van. Het netwerk dat ik heb opgebouwd sinds ik ben gestopt met werken en mijn man overleed, houdt me op de been. Ik riep altijd dat zo’n onderscheiding voor mij niet hoeft, maar het is toch een hele eer. Het was fantastisch geregeld allemaal. Ik vond het vooral heel fijn dat al mijn (klein)kinderen aanwezig konden zijn. Mijn dochter moest namelijk om 09.30 uur richting Schiphol.“


 Foto: Ingrid Bothe

Anton van Opstal
Anton had ’s ochtends al wel een klein vermoeden, maar pas in de Flamingobar werd hem duidelijk dat hij een lintje zou krijgen. Sinds Anton in 1996 in Ulvenhout is komen wonen, is hij de stille kracht waar iedereen altijd op kan bouwen. Hij vervult bestuursfuncties bij de Oranjevereniging Ulvenhout, Boerderij De Pekhoeve en UVV’40. Daarnaast kunnen vele stichtingen en verenigingen op hem rekenen tijdens evenementen, als verkeerscoördinator en/of bij de bonnenverkoop; behalve wanneer NAC thuis speelt. In Zundert zet Anton zich in voor Stichting Vrienden van de Koninklijke Harmonie Nut en Vermaak.

Anton, die in 2020 de Ulvenhoutse vrijwilligersonderscheiding de Platte Buis kreeg, is vereerd met de onderscheiding. “Ik ben blij dat ik dit kan en mag doen. Ik zie mezelf als een onderdeel van een team, een schakel in een keten. Samen brengen we verbinding in het dorp en daarbuiten. Ulvenhout Leeft is daarvan voor mij een heel goed voorbeeld; het cement van alles.”

Anton hoopt dat hij zich nog lang voor de gemeenschap kan blijven inzetten. “Ik heb me in ieder geval bij de Oranjevereniging gecommitteerd om het 100-jarig bestaan mee te maken.”


Foto: Ingrid Bothe

Jan Rops
Jan moest even naar buiten lopen om van de schrik te bekomen nadat hij rond 12.00 uur zijn volle woonkamer was binnengestapt. Hij had ’s ochtends de uitreiking aan Anton bijgewoond. Aansluitend was hij nog weggelokt voor een bespreking over de nieuwe editie van het clubblad van de Ulvenhoutse harmonie waarvan hij voorzitter is. Het duurde even voor de burgemeester er was. “Ik weet dat jij ook altijd iets te laat komt, dus ik heb me maar aangepast”, zei die met een kwinkslag.

Jan is al 20 jaar actief bij Harmonie ‘Constantia’, die inmiddels tot een van de grootste van de regio hoort en bij alle belangrijke momenten in het dorp aanwezig is. Daarnaast zet hij zich op diverse manieren in voor de parochie, en is hij penningmeester van Stichting Vriendenkring Nederland. Deze organisatie zet zich in voor de allerarmsten in Nicaragua, Suriname en India. 

“Ik dacht altijd dat je zoiets op een gegeven moment toch echt wel door hebt, maar ik ben blijkbaar heel onnozel”, zegt Jan na afloop. “Ik vind het een eer en bedank iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Want we doen het samen.”  


Foto: Ingrid Bothe