Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Aan de keukentafel met Nicole Wezel: ‘Sporten moet voor iedereen zijn’

Door: Hans van Oijen Algemeen

BREDA - Breda bruist van de ondernemers. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met….’ gaan we in gesprek met ondernemers.  Deze week is dat Nicole Wezel, eigenaar van sportschool MyHealth Breda.

Zes maanden geleden opende sportschool MyHealth de deuren van haar nieuw locatie naast sporthal de Scharen tegenover het Amphia-ziekenhuis. De sociaal-maatschappelijke sportschool weet zich zo te onderscheiden, dat men al een aantal prijzen wist te veroveren. Als gepassioneerd praten over ondernemerschap en het maatschappelijk doel daarvan een wedstrijd zou zijn, zou eigenaresse Nicole Wezel ook die prijs zeker in de wacht slepen.

Begin eens bij het begin: hoe kwam je in deze branche terecht?
“Pfoe, da’s eigenlijk best een persoonlijk verhaal. Mijn ex-man had met een compagnon twee sportscholen en een interieurbedrijf. Tot 10 jaar geleden was ik een traditionele huisvrouw: zorg voor de kinderen en het nastreven van het ideale huisje, boompje, beestje verhaal. Door mijn scheiding wilde ik zelf mijn broek gaan ophouden en zo kwam ik terecht in de sportschool die wij hadden aan het Chasséveld. De grap is, dat ik zelf eigenlijk helemaal niet zo sportief ben of met sport bezig was. Wat ik veel belangrijker vond, was de hele sfeer. Ik wilde een huiskamer idee creëren, een plek waar iedereen zich thuis voelde en dan niet per se voor de mensen met een hele dikke portemonnee.  Daar ben ik aan gaan werken. Mensen moesten niet alleen komen om aan gewichten te hangen, maar ook met problemen terecht kunnen”.

Lijkt me lastig in een markt waar zo veel prijsvechters zitten…
“Klopt, toen de Basic Fit begon naast Pathé hadden we daar ook heel veel last van. Maar al gauw zag je dat heel veel mensen terug kwamen. De huur liep daar af en we zijn naar een tijdelijke locatie gegaan. De Corona periode was natuurlijk heel erg voor ons. Ons leden aantal liep terug naar 460, maar we hebben het overleefd: we hebben nu weer 1600 leden en 13 man op de loonlijst”.

MyHealth is niet zo maar een sportschool: leg maar uit!
“Bij MyHealth lopen de directeur, de advocaat, de student en de minderbedeelde oudere door elkaar. Zie ons maar als een hele moderne bruine kroeg op de hoek, waar iedereen komt. De maatschappelijk en sociale functie van de sportschool is voor mij de kern. Ik wil sporten voor iedereen toegankelijk maken. Als je ieder dubbeltje moet omdraaien, neem je geen duur abonnement, laat staan een personal trainer. Met de Breda Pas kan je hier voor € 7,50 terecht. Een gewoon lidmaatschap kost rond de € 15,-- per maand en één keer per week een personal trainer kom je op € 40,-- en dan kan je per maand opzeggen. Maar dat is alleen het prijsverhaal: het gaat om gezien en gehoord worden.  

Ik zou zeggen: leg maar weer uit!
“Weet je, vaak is een simpele vraag “hoe gaat het met je?” belangrijker dan iemand adviseren hoeveel kilo hij moet bankdrukken. Mensen die net een operatie hebben gehad moeten in een hele veilige omgeving kunnen revalideren. En dat is niet naast een tiental Bay Watch types met harde house muziek. Ook de alleenstaande bejaarde moet een plek hebben om onder begeleiding te bewegen. Wij zijn de eerste dementie vriendelijke sportschool. Als je bij ons revalideert na werk gerelateerde problemen, dan moet de omgeving daar naar zijn. Wij hebben niet alleen Cios opgeleide mensen hier, maar ook twee sociaal maatschappelijk werkers en artsen in opleiding die hier hun laatste stage doen. Dat maakt ons uniek. We hebben een landelijke prijs gewonnen in de categorie beste sociaal maatschappelijke fitness initiatief. Ook is ons in Breda de Social Impact Award uitgereikt. Maar mijn droom is om het niet beperkt te houden tot Breda”.

Nou, dan maar voor de derde keer: leg uit!
“Haha, wat een intelligente vragen stel jij...zonder grappen: ik zou het fantastisch vinden om de formule die we hier hebben uit te rollen naar een franchise concept in andere steden: low budget, sociaal en een plaats waar je kan zijn wie je bent en waarbij de begeleiders uitgaan van “ik zie jou”. Het gaat dan ook om de aankleding: niet dat kille wat menig sportschool heeft. Het huiskamer idee dat ik net al noemde is een essentieel onderdeel van het concept. Om dat plan verder te structureren heb ik wel de hulp van een coach: ik kan best chaotisch overkomen en kan wel wat hulp bij het structureren van mijn ideeën gebruiken”

“In het ondernemerschap heb ik me helemaal zelf ontwikkeld. Dat geldt ook voor de begeleiding van mensen en het voorzien in de vragen van de leden van onze sportschool die op  mijn pad komen: dat kan zo ver gaan als helpen bij het vinden van werk of regelen van zaken met instanties. Ik heb geen moeilijke cursussen psychologie gevolgd: ik kan zeggen dat het allemaal uit mijn hart gekomen is. “Self made man” is een begrip, tja, ik ben een zelf made woman”.

“Ik zou het ook heel mooi vinden om samen te gaan werken met de Betrokken Ondernemers Breda. Dat is een club waar ruim 200 Bredase bedrijven zijn aangesloten en zij willen sociaal maatschappelijk betrokken zijn. Ik ben ook lid. Het zou heel mooi zijn, als ik intensiever met de andere leden kan samenwerken op preventief gebied bij het voorkomen van uitval van hun personeel. Preventief bezig zijn op het gebied van levensstijl is zo belangrijk. Onbegrijpelijk dat de gezondheidszorg in Nederland zo gefocust is op “genezen” en zo weinig op preventie. Daar is zo veel winst te behalen!    

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Met onze burgermeester Paul Depla. Nou ja, dan eigenlijk niet aan de keukentafel, maar hier in mijn sportschool. Ik zou het graag met hem hebben over Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid en dan de  mogelijkheden om in bepaalde wijken een filiaal van deze sportschool weg te zetten. Dan kan hij hier meteen zien, wat mede met behulp van de Breda pas is geregeld: ik ben daar trots op, maar dat mag hij dan als bestuurder van de stad ook zijn.”

Naam:
Nicole Wezel
Leeftijd:
59 jaar
Burgerlijke staat:
Ongehuwd, moeder van Lisa (30), Maarten (27). Thomas (25) en Linde (21); hoofd verzorging van de ook in de sportschool werkzame hond Klaasje
Bedrijf:
MyHealth
Functie:
Eigenaar
Passie:
“Het is wellicht een cliché, maar mijn werk is mijn passie. O ja, ik vind het heerlijk in Friesland over de meren te varen.

Afbeelding