Afbeelding
Foto: Bouke Tuit

Bouke maakt een fotoboek van Breda: ‘Een fotoreis door de tijd’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Herken je dat gevoel wanneer je een oude foto van Breda ziet en je afvraagt waar deze genomen is? Dat gevoel van nieuwsgierigheid en nostalgie is wat Bouke Tuit inspireerde om een fotoboek te maken: Het geheugen van Breda | een fotoreis door de tijd. “Het wordt een uniek fotoboek dat je verleidt om de oude charme van Breda te herontdekken, aldus Tuit.

Tuit is oprichter van inBreda, en een trots Bredanaar. In zijn nieuwe fotoboek toont hij 100 foto’s van Breda, waarbij de oude en nieuwe situatie naast elkaar worden geportretteerd.  

Maar waarom besloot Bouke dit boek te maken? “Mijn onuitputtelijke interesse in de stad bracht me bij de historie van Breda”, legt Bouke uit. “Hoe zag de stad er vroeger uit? Wat is er bewaard gebleven en wat is er allemaal veranderd? Telkens als ik oude foto’s bekijk, zou ik ze graag naast de huidige situatie houden om gemakkelijker te kunnen vergelijken. Uit de rijke schatten van het Stadsarchief Breda selecteerde ik 50 foto’s van vroeger. Toen ik fotograaf Jean-Paul Wagemakers vroeg om de actuele foto’s te schieten, was hij gelijk enthousiast. ”Het geheugen van Breda | een fotoreis door de tijd heeft als doel ons historisch besef te vergroten, zonder een waardeoordeel te vellen over de veranderingen.”

Crowdfunding
Om het fotoboek te realiseren en de kosten van productie en distributie te dekken, vraagt Bouke de hulp van de gemeenschap. “Donaties zijn van harte welkom en dragen bij aan het succesvol voltooien van dit bijzondere project.” Zo weten de makers zich inmiddels gesteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.“ Donateurs kunnen niet alleen een exemplaar van Het geheugen van Breda veiligstellen, maar ook bijdragen aan het behoud van de historie van de stad.”

Wie dit project wil steunen, kan terecht op: https://www.voordekunst.nl/projecten/11070-het-geheugen-van-breda.