Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Tom van der Put

Brabant staat met 140 lege stoelen stil bij de dodelijke verkeersslachtoffer in het afgelopen jaar

Door: Redactie Algemeen

NOORD-BRABANT - In Noord-Brabant wordt vandaag stil gestaan bij de dodelijke verkeersslachtoffers in onze provincie. Ter nagedachtenis aan de 140 dodelijke verkeersslachtoffers die in 2022 vielen, staan er 140 lege stoelen in het Winkelcentrum WoenselXL in Eindhoven. ‘De Lege Stoel’ maakt de onveiligheid van het verkeer zichtbaar voor voorbijgangers. 


“Laat ik vooropstellen dat dit zeer verdrietige aantallen zijn, omdat we willen dat elke Brabander veilig thuiskomt“, aldus gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Mobiliteit. “Het aantal doden en gewonden dat in het verkeer valt is echt te hoog, want ieder slachtoffer is er een te veel. De gezamenlijke partners werken risico-gestuurd om het aantal slachtoffers naar nul te krijgen. We kijken naar de wegkenmerken, omstandigheden of gedragingen die de kans op gevaarlijke verkeerssituaties kunnen vergroten. Onze integrale aanpak is dan ook gericht op goed onderhoud en het preventief verbeteren van infrastructuur, gedragsbeïnvloeding en verkeershandhaving.”

Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers
In de Provincie Noord-Brabant werken gemeenten, politie, het openbaar ministerie, Rijkswaterstaat en de provincie samen aan verkeersveiligheid onder het motto: Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, Jouw actie telt! De campagne stimuleert Brabanders alert te zijn in het verkeer. Dat is hard nodig, want in 90% van de gevallen komt een ongeluk door menselijk gedrag zoals afgeleid worden door je telefoon, rijden met alcohol of drugs of te hard rijden.