Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Ondernemers steken handen uit de mouwen bij Advendo: ‘Dit scheelt de club zoveel stress’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Zo’n honderd ondernemers hebben vandaag de handen uit de mouwen gestoken bij verschillende Bredase sportverenigingen. Dit deden zij vanuit de Ondernemers Maken Vuile Handen van Betrokken Ondernemers Breda. Advendo was één van de clubs waar vanmiddag werd gepoetst, geschilderd en geklust. “We zijn er enorm blij mee”, vertelt vrijwilliger bij Advendo Nancy. “Dit scheelt ons heel veel stress. Want aan vrijwilligers komen om klusjes gedaan te krijgen is niet gemakkelijk.”

De sfeer zat er vanmiddag bij Advendo goed in. De club was één van de verenigingen waar Bredase ondernemers vandaag een paar uur vrijwilligerswerk kwamen doen. Zo stond vaste vrijwilliger Rinus samen met Bertram Beerens van Baker Tilly het materiaalhok uit te ruimen. Bertram is enthousiast over de Ondernemers Maken Vuile Handen Dag. “Ons bedrijf is nu zo’n 1,5 jaar partner van Betrokken Ondernemers Breda. Ik vind dat een heel mooi initiatief. Het is goed om je maatschappelijk in te zetten, en ook nog eens heel gezellig om te doen”, legt hij uit. “We zijn nu met zijn 12’en bij Advendo. Dan kun je in een paar uurtjes echt veel klusjes gedaan krijgen.”

En dat beaamt Nancy. Zij is als vrijwilliger iedere week zo’n 40(!) uur op de club te vinden, en weet als geen ander hoe lastig het soms is om alle klusjes gedaan te krijgen. “Dat deze ondernemers nu een middag komen helpen, scheelt mij gewoon ontzettend veel stress. In zo’n middag krijg je echt veel klusjes gedaan. Zo wordt de bestuurskamer geschilderd, en de kantine gepoetst. Dat is zo aan de start van de zomerstop wel nodig.” Om alle klussen uit te voeren met de eigen vrijwilligers, is soms lastig geeft ze aan. “Je ziet gewoon dat het lastig is om aan vrijwilligers te komen. Want vrijwillig is niet vrijblijvend. Maar tegelijkertijd kan echt iedereen zich op een manier nuttig maken die bij hem of haar past. Wat mij betreft, zouden echt meer mensen dat moeten doen. Verenigingen zoals Advendo zijn zó waardevol. Voor de jeugd, en voor de hele wijk. Maar zonder vrijwilligers draaien ze niet.”

Susanne Rockland van Talent in Beeld vindt het verhaal van Advendo zorgelijk. Zelf staat ze vandaag namens haar eenmansbedrijf te helpen in de kantine van de vereniging. “Het zou mooi zijn als we mensen kunnen inspireren om meer betrokkenheid te tonen. Want iedereen kan een bijdrage leveren. Het vrijwilligerstekort bij verenigingen is echt zorgelijk.”


Susanne Rockland aan het werk in de kantine.

Betrokken ondernemers Breda
Betrokken Ondernemers Breda zet zich al jarenlang in om ondernemers in Breda te ondersteunen bij maatschappelijk betrokken ondernemen. “Daarvoor proberen we bedrijfsleven en maatschappelijke partners met elkaar te verbinden op een manier die bij beide kanten past”, vertelt intermediair Lieke van Boxtel, die verantwoordelijk is voor het maatschappelijke veld. “De Ondernemers Maken Vuile Handen Dag is voor ons ook een mooie gelegenheid om op informele wijze partners met elkaar kennis te laten maken.”

De Ondernemers Maken Vuile Handen Dag is een jaarlijks terugkerende traditie. Afgelopen jaar hebben de deelnemers in Hoge Vucht zwerfafval verzameld en gaven verschillende organisaties uit de wijk een presentatie over wat er in de wijk speelt en waar behoefte aan is. Het jaar ervoor werden verschillende muurschilderingen van Blind Walls Gallery opgefrist en van onderhoud voorzien. De clubs waar vandaag werd geklust waren naast Advendo onder andere PCP, SAB, Baronie, DIA, WDS’19, HC Prinsenbeek, de Teteringse Tennisvereniging en Push.