Afbeelding
Foto: St. Willebrordus Facebook

Schietvereniging moet wijken voor tijdelijke woningen: ‘We worden weggeschoven’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

TETERINGEN - Schietvereniging St. Willibrordus uit Teteringen moet op zoek naar een nieuwe locatie. Aan de Donkerstraat komen namelijk 92 tijdelijke woningen, en daar worden de geluidsnormen overtreden als de schietvereniging blijft zitten op hun huidige locatie. Daarom moet de vereniging wijken. “Dit was echt geen lichtzinnig besluit”, benadrukt wethouder Arjen van Drunen. 

De woningnood is hoog. En omdat het bouwen van woningen soms lang kan duren, wil de gemeente op korte termijn 750 tijdelijke woningen bouwen om de doorstromen op de woningmarkt te bevorderen. Een deel van deze woningen komt aan de Donkerstraat in Teteringen. En daar in de buurt ook schietvereniging s.s.v. St. Willibrordus gevestigd. 

In het haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van de woningen kwam de nabijheid van de vereniging als een groot probleem naar voren. De tijdelijke woningen zouden namelijk op een minimale afstand van 165 meter van de naastgelegen schietvereniging gebouwd moeten worden om binnen de geluidsnormen van de ruimtelijke ordening te blijven. Dat blijkt niet mogelijk. Daarom kunnen de activiteiten van de schietvereniging en het wonen niet naast elkaar bestaan. “We hadden dus twee keuzes. Of deze 92 tijdelijke woningen niet bouwen. Of met de vereniging op zoek gaan naar een nieuwe locatie. Ik wil benadrukken dat we daarbij niet over één nacht ijs zijn gegaan. Dit besluit hebben we niet lichtzinnig genomen”, aldus de wethouder. “Maar het belang van de bouw van deze woningen is te groot.” De gemeente is nu met de schietvereniging in gesprek over een alternatieve locatie voor hen. “We gaan de vereniging natuurlijk wel helpen met het vinden van een nieuwe, geschikte locatie.”

De schietvereniging reageert teleurgesteld op het besluit. “Wij vinden het erg treurig om te moeten horen van de wethouder dat wij met onze mooie vereniging St Willibrordus en onze buren St. Ambrosius weg moeten op onze huidige locatie. We worden zomaar weggeschoven. Onze leden zijn erg geschrokken van dit besluit zeker omdat het besluit erg snel is gegaan. Onze leden vinden het erg jammer en zijn bang dat de vereniging zal op houden te bestaan. Onze vereniging bestaat uit een aantal oudere leden die als sinds 1957 lid zijn van onze vereniging. Deze leden hebben al die jaren hun lief een leed hierin gestoken.” Over de nieuwe locatie is voor de vereniging nog veel onduidelijk. “De gemeente Breda heeft 1 jaar de tijd om voor ons een nieuwe locatie te vinden. Voor ons is vooral de vraag waar moeten we naar toe en wie gaat dit betalen? Een nieuwe locatie vinden is niet makkelijk en de kosten die hierbij komen kijken kunnen wij als kleine vereniging niet betalen.”

De bouw van de tijdelijke woningen aan de Donkerstraat zal op zijn vroegs in 2024 starten.