Sproeiers, foto ter illustratie
Sproeiers, foto ter illustratie Foto: Charles van Campenhout

Waterschap neemt eerst maatregelen vanwege aanhoudende droogte

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Waterschap Brabantse Delta stelt vrijdag de eerste verboden in om water uit sloten en beken te gebruiken. Dat is een gevolg van vier weken zonder neerslag. Het onttrekkingsgebod geldt onder andere voor de graslanden aan de zuidkant van Breda rondom de Aa of Weerijs. 

Zelfs na een heel nat voorjaar ontstaat er door de weersomstandigheden een watertekort, legt het Waterschap uit. De hogere temperaturen en een aanhoudende noordoosten wind zorgen ervoor dat veel water verdampt. Daardoor neemt het neerslagtekort snel toe. 

De grondwaterstanden zijn na het natte voorjaar en een droge meimaand nog normaal. Het waterschap komt nu met de eerste verboden om de waterstand op niveau te houden. De komende dagen is nog meer warm weer voorspeld; de komende twee weken wordt ook geen neerslag verwacht.

Droogtemaatregelen
Wanneer waterstanden in een bepaald gebied te veel zakken, kan het waterschap verbieden om water uit sloten en beken te gebruiken voor bijvoorbeeld beregening. De lagere waterstand kan onder andere zorgen voor schade aan oevers en kades. Ook kan het verminderde water zorgen voor sterfte onder dieren en planten. Daarom geldt vanaf vandaag 09.00 uur voor een aantal gebieden een verbod op het gebruik van water uit sloten en beken, ook wel een onttrekkingsverbod genoemd. Kijk op deze kaart om te zien waar de maatregelen precies gelden.