Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Bierviltjes helpen Bredase voedselbank aan belangrijke extra inkomsten

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Wie op het terras zit om een biertje te drinken, kan misschien ook wel een kleine bijdrage kwijt aan de Voedselbank Breda. Dat is het idee achter de bierviltjesactie van de Bredase voedselbank. Door op bierviltjes een oproep voor donaties te plaatsen, hoopt de voedselbank weer belangrijke, extra inkomsten binnen te krijgen. En die zijn nodig, want honderden gezinnen in Breda zijn afhankelijk van de voedselbank.

‘Geef jij ‘n rondje?’ Dat is de tekst die op de opvallende wit met oranje bierviltjes staat die de Voedselbank Breda sinds woensdag weer heeft uitgedeeld bij zo’n zeventig Bredase restaurants, cafés en hotels. En dat gaat niet over een rondje voor degenen met wie je op het terras zit. Maar een rondje aan de mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Want in Breda zijn dat maar liefst 700 gezinnen. 

Via een QR-code op het bierviltje kun je de Voedselbank steunen door een donatie te doen. In het najaar van 2022 werd de actie al eens gedaan met 75.000 viltjes, en dat was een succes. De naamsbekendheid van de Voedselbank groeide, en er werd voor duizenden euro’s gedoneerd. Daarom krijgt de actie nu een vervolg met maar liefst 150.000 nieuwe viltjes.

Steun
De voedselbank kan de financiële steun goed gebruiken. Want het aantal gezinnen dat aanklopt bij de voedselbank voor steun neemt de afgelopen maanden alleen maar toe. “Momenteel gaat het om zo’n 700 gezinnen. En dat zijn alleen nog maar de gezinnen die bij ons in beeld zijn. Want waarschijnlijk zijn er nog veel meer gezinnen in Breda die onze hulp hard kunnen gebruiken”, vertelt voorzitter van de Voedselbank Breda Joost Bauwens. En wat niet helpt: De hoeveelheid voedsel die de voedselbank krijgt van supermarkten neemt juist alleen maar af. “Supermarkten zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Ze kopen voorzichtiger in, en verkopen met kortingen of via apps als Too good to go ook de producten die normaal gesproken aan de Voedselbank gedoneerd zouden worden. Dat supermarkten minder eten verspillen, is natuurlijk heel goed. Maar voor de Voedselbank is het wel een probleem dat we minder producten krijgen.”

Wie via het bierviltje een donatie doet aan de Voedselbank, levert dus een belangrijke bijdrage aan de voedselpakketten die worden uitgedeeld. Want iedere euro die wordt gedoneerd, wordt ingezet om de voedselpakketten samen te stellen en te verdelen. Dat dit mogelijk is, is te danken aan sponsor Spot Energie. Het jonge bedrijf sponsort de 150.000 bierviltjes, waardoor de Voedselbank geen verdere kosten heeft aan de actie. “Spot Energie is een ondernemerscollectief, waarmee we ondernemers helpen aan betaalbare energie. Maar we wilden niet alleen ondernemers helpen. Daarom zochten we een goed doel om een bijdrage aan te kunnen leveren. We kwamen al snel uit bij de Voedselbank, en zijn blij dat we ze met deze viltjes kunnen steunen”, aldus Jerry Rizkalla.

Tekst gaat verder onder de foto


Café Belgique
Het startmoment van viltjesactie was donderdag bij café Belgique aan het Van Coothplein. Eigenaresse Arlette legt de viltjes graag op tafel in haar café. “Ik vind het heel belangrijk om de voedselbank te steunen. Want afhankelijk worden van de Voedselbank kan iedereen voorkomen. Bijvoorbeeld als je ziek wordt, als je gaat scheiden of als je zakelijk een slechte beslissing maakt”, legt ze uit. Het is voor haar zeker niet de eerste keer dat ze zich inzet voor de Voedselbank. Zo organiseerde ze ook al vaker de Degustatieloop. Deelnemers kregen dan op vijf plekken een ‘hapje en een tapje’, en van hun aanmeldbedrag van 21,95 euro ging 11 euro naar de Voedselbank. “Met die actie zamelden we in een paar uur tijd zo’n 3000 euro in voor de Voedselbank. Het is mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan een goed doel dat zich inzet voor de mensen om je heen. Je moet elkaar steunen.”

Hoe werkt het
Op het bierviltje staat de tekst ‘Geef jij ‘n rondje?’, en vind je een QR-Code. Wie de code scant, komt op een donatiepagina van de Bredase voedselbank terecht. Verder lees je op het viltje dat je met jouw donatie de ruim 600 gezinnen die gebruik maken van de Bredase voedselbank helpt. “Zo halen we niet alleen donaties binnen, maar vergroten we ook de bewustwording van mensen. 700 gezinnen zijn afhankelijk van onze voedselpakketten. En om hen te kunnen blijven helpen, zijn donaties echt hard nodig”, aldus Ad van Aalst van de Bredase Voedselbank.