Een coffeeshop in Breda ter illustratie
Een coffeeshop in Breda ter illustratie Foto: Wesley van der Linde

Bredase coffeeshops kijken uit naar start wietproef: ‘Van mij mag het morgen al’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Na jaren van wachten en voorbereiden nadert de start van de Brabantse wietproef. Volgens de plannen kunnen de coffeeshopeigenaren in Breda binnen enkele maanden beginnen met het verkopen van legaal geteelde wiet. Voor Rick Brand van de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC) had het bij wijze van spreken gisteren al mogen beginnen.

Het Brabantse wietexperiment, aangekondigd door het kabinet in 2017, staat gepland voor het eind van dit jaar. De coffeeshops in Breda en Tilburg mogen dan voor het eerst legaal geteelde cannabis verkopen. Toch blijft de vraag hangen of dit doel inderdaad dit jaar gehaald zal worden, maar Rick Brand blijft optimistisch.

“We moeten er lang op wachten, maar als het niet lukt voor het eind van dit jaar, dan wordt het in januari of februari van volgend jaar”, vertelt de woordvoerder van ABC en coffeeshopeigenaar van De Baron aan de Boschstraat.

Vertraging
Bredase coffeeshopeigenaren kijken reikhalzend uit naar de mogelijkheid om legaal geteelde en gegarandeerd schone cannabis aan hun klanten te kunnen aanbieden. Brand verklaart dat het langdurige proces deels te wijten is aan de strenge eisen die aan het experiment zijn gesteld. “De proef kan pas beginnen als minstens drie telers klaar zijn om hun producten te leveren, en elke gram cannabis moet nauwlettend worden gevolgd met behulp van een Track&Trace.”

De vertraging die de wietproef heeft opgelopen frustreert de Bredase coffeeshopeigenaren, geeft Brand toe: “Het is jammer dat het zo lang duurt. Waarom duurt het meer dan vijf jaar? Waarom zo’n lange periode? Dat is zonde, maar ik ben blij dat het binnenkort eindelijk gaat gebeuren. Het is bemoedigend om te weten dat we binnenkort honderd procent legale en zuivere cannabis aan onze klanten kunnen aanbieden.”

Achterdeur
In het voorjaar meldde demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dat coffeeshops in Breda en Tilburg tegen het einde van dit jaar wiet en hasj zullen ontvangen van minstens drie verschillende telers. Dit experiment kwam tot stand op aandringen van onder andere burgemeester Paul Depla. Het is de bedoeling dat de wietproef later ook in acht andere steden zal plaatsvinden.

De verwachting is dat het experiment tegen het einde van dit jaar of aan het begin van het komende jaar daadwerkelijk van start zal gaan, zowel in Breda als in Tilburg. Dit nieuws wordt met enthousiasme ontvangen onder de coffeeshopeigenaren, die al geruime tijd uitkijken om cannabis niet op een illegale manier via de achterdeur binnen te krijgen.