De parkeerautomaten op het Chasséveld.
De parkeerautomaten op het Chasséveld. Foto: Wesley van der Linde

Gratis parkeren in Bredase binnenstad mag niet meer: ‘Het is erg jammer’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Snel even boodschappen doen in het centrum en je auto gratis parkeren voor het eerste kwartier of uur? Dat kan straks niet meer in Breda. Het Gerechtshof in Den Haag heeft beslist dat gemeenten niet langer mogen eisen dat automobilisten zich registreren op locaties waar gratis parkeren mogelijk is. Hierdoor kan niet meer worden gecontroleerd hoe lang een auto al geparkeerd staat.

Wethouder Jeroen Bruijns, verantwoordelijk voor het parkeerbeleid in Breda, betreurt de uitspraak van het Gerechtshof: “Breda is een gastvrije stad. Met het eerste kwartier, half uur of uur gratis parkeren wilden we het makkelijk maken om bijvoorbeeld snel even boodschappen te kunnen doen. Het is erg jammer dat dit door de uitspraak niet meer mogelijk is. We zijn daarom direct op zoek gegaan naar een alternatief. Dat is het geven van korting op het eerste uur geworden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het voor iedereen direct duidelijk is dat er aangemeld moet worden bij de parkeerautomaat of de mobiele parkeerapp.”

Nieuwe tarieven
De uitspraak van de rechter heeft gevolgen voor het parkeren op verschillende plekken in Breda, zoals rondom het Brabantplein en Hooghout, waar onlangs een uur gratis parkeren werd geïntroduceerd. Het tarief voor het eerste uur parkeren in deze gebieden wordt nu 10 cent, terwijl vanaf het tweede uur 1,50 euro in rekening wordt gebracht.

In Sonsbeeck en Boeimeer, waar in oktober betaald parkeren wordt ingevoerd, zal het eerste uur parkeren een dubbeltje kosten op het parkeerterrein bij zwembad Sonsbeeck, op het Graaf Hendrik III Plein en op het parkeerterrein bij de Mokkenboom aan de Cimburgalaan.

Singels
De Nieuw Ginnekenstraat, Boschstraat, Korte Boschstraat, Haagdijk en Nieuwe Haagdijk, bekend als inloopstraten naar het centrum, boden sinds het begin van het jaar gratis parkeren voor het eerste half uur. Het uurtarief voor parkeren in deze straten zal nu 1,15 euro bedragen voor het eerste uur, tegenover het normale tarief van 2,30 euro.

Buiten de singels zijn er enkele straten waar het eerste kwartier gratis parkeren geldt. Het normale tarief in deze gebieden is 1,50 euro, maar dit wordt verlaagd naar 1,13 euro voor het eerste uur.

Automaat en parkeerapp
Parkeerders die gebruikmaken van een mobiele parkeerapp betalen achteraf per minuut voor de werkelijke parkeertijd. Wie zich aanmeldt bij de parkeerautomaat, moet vooraf aangeven hoe lang hij of zij wil parkeren. Het voorstel om de parkeertarieven aan te passen is ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, die verzocht wordt om de nieuwe tarieven zo snel mogelijk vast te stellen.