Afbeelding
Foto: Ingrid Bothe

Een grote uitdaging, maar de wieken van de Korenbloem draaien weer

Door: Ingrid Bothe Algemeen

ULVENHOUT - De vlaggen hingen afgelopen zaterdag uit in de straten rondom de Ulvenhoutse molen. Onder grote belangstelling werden ’s morgens de gerestaureerde wieken van de Korenbloem in gebruik genomen. Er moet wat ‘hazenvet’ bij te pas komen, want er staat niet heel veel wind. Met een beetje hulp van molenaars Eric van der Westerlaken en Peter van der Gaag draaien de feestelijk versierde wieken van de molen er uiteindelijk dan toch vrolijk op los.

Boven op de molenberg kijkt het team van molenmaker Van der Wal met een kennersblik naar de draaiende wieken. “De remkleppen moeten nog een beetje worden bijgesteld, maar verder ziet het er prima uit”, klinkt het tevreden. Beneden proosten de genodigden ondertussen heel toepasselijk met molenbier op de officiële ingebruikname van de nieuwe wieken.
“Drie jaar geleden dachten we even dat Eric een klap van de molen had gehad toen hij zei dat de wieken aan vervanging toe waren”, vertelt Peter van der Westerlaken, voorzitter van Stichting Molen De Korenbloem, de genodigden. “Maar een inspectie leidde inderdaad tot het dringende advies om de wieken binnen 2 á 3 jaar te vervangen. Een serieuze uitdaging, zowel operationeel als financieel.”


Trots

De oorspronkelijke begroting van een ton liep door corona, de oorlog in Oekraïne en stijgende (energie)prijzen al snel op tot ruim 130.000 euro. Het Prins Bernard Fonds, het Molenfonds, het Hendrik Muller Fonds en het Dinamo Fonds droegen met een subsidie bij aan de restauratie van de wieken.


“We zijn supertrots dat we dankzij de inwoners van Ulvenhout en een aantal grotere donateurs de wieken konden laten restaureren. We kwamen namelijk alleen in aanmerking voor subsidie als we zelf ook een bijdrage aan de kosten leverden. Dat is dankzij jullie donaties gelukt en daarvoor willen we jullie vandaag bedanken”, zegt Peter tegen de genodigden.
Van het zeil van de oude wieken zijn prachtige tassen gemaakt. Oud-bestuurslid Peter van Iersel, die ruim 15 jaar zijn bouwkundige kennis heeft ingezet voor de molen, mag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het officiële deel van de dag wordt afgesloten met een brunch in de molen. De aanwezigen doen zich tegoed aan gerechten die zijn bereid met ingrediënten van de Korenbloem en andere streekproducten. Jazzkwartet How about Rita zorgt voor de muzikale omlijsting.


Molenfeest

Vanaf 12 uur is het feest voor alle inwoners van het dorp. Op het programma staan verschillende activiteiten voor jong en oud. Al snel vult de molen zich met de heerlijke lucht van versgebakken pannenkoeken. De kaneel is goed te ruiken; verder wordt het recept angstvallig geheim gehouden. Kinderen kunnen meedoen aan een workshop vlieger maken. Voor bezoekers van 18 en ouder is er een proeverij. En er is een primeur: de eerste Ulvenhoutse cornholecompetitie. Vanwege het weer vindt deze binnen plaats, maar dat mag de pret zeker niet drukken.
Bezoekers zijn duidelijk blij dat de molen weer draait. “De Korenbloem hoort gewoon bij Ulvenhout”, is overal te horen. Peter: “De Korenbloem is altijd door weer en wind blijven draaien, ook tijdens de oorlog.” Wel wordt de kap dan zwaar beschadigd door granaatvuur en moet de molen het tot de restauratie in 1947 met twee wieken stellen. De volgende restauratie van de wieken is in 1977. En nu, ruim 45 jaar later, begint molen de Korenbloem in de woorden van Peter dankzij de nieuwe wieken “vol hoop en vertrouwen aan een nieuw hoofdstuk”.

Afbeelding
Afbeelding
Het bestuur met als tweede van links Peter van der Westerlaken en als vierde van links molenaar Eric van der Westerlaken
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding