Afbeelding
Foto: Tom van der Put

Warme Singelloop zonder grote incidenten: ‘Vertraging van de Familieloop was jammer’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De Singelloop kan terugblikken op een zeer geslaagde 36e editie. Met maar liefst 19.467 deelnemers werd er een record neergezet. Bovendien waren er, ondanks de hitte, geen grote incidenten met deelnemers. “Dat is natuurlijk ontzettend fijn. Door wat kleine incidenten moest de Familieloop helaas wel een uur worden uitgesteld. Dat is natuurlijk jammer. Maar verder kunnen we echt terugblikken op een fantastische editie”, vertelt Olivier Stulemeijer.

19.467. Zoveel deelnemers stonden zondag aan de start van de AMGEN Singelloop Breda. Olivier Stulemeijer van de organisatie van de Singelloop is er enorm trots op. “Dit is een record. Dat is toch fantastisch. Vorig jaar hadden we onze eerste normale editie na corona, en toen stonden er 14.000 mensen aan de start. We hebben er echt werk van gemaakt om dit jaar weer te groeien, met veel zichtbaarheid en campagnes. Dat er nu een recordaantal deelnemers meedeed is echt geweldig.” En als het aan Stulemeijer ligt, stopt de groei daar niet. “Onze samenwerking met de gemeente en de hulpdiensten is fantastisch. En de reacties van bezoekers en deelnemers zijn ontzettend enthousiast. Dus ik zie geen enkele reden waarom we volgend jaar de 20.000 niet zouden kunnen halen.”

Groei

Het is volgens Stulemeijer lastig te zeggen waar de groei van de Singelloop precies zit. “We zijn qua deelnemers echt gegroeid over de hele breedte. Alle afstanden hadden meer inschrijvingen dan afgelopen jaar. De Walking & Wheeling springt er wel bovenuit. Die organiseerden we vorig jaar voor de eerste keer, en deze editie zagen we daar echt een enorme groei.” Ook de Halve Marathon groeit duidelijk aan populariteit. Al blijft qua absolute aantal deelnemers de 10 kilometer de populairste afstand.

Er waren zondag niet alleen veel deelnemers in de Bredase binnenstad te vinden. Ook het aantal bezoekers lag hoog. Mede dankzij het goede weer kwamen er zo’n 80.000 tot 100.000 bezoekers naar het parcours om de deelnemers aan te moedigen en te genieten van de sfeer.

Incidenten

Vorig jaar waren er meerdere onwelwordingen tijdens de Singelloop. Ook dit jaar waren er incidenten, maar niet zulke grote aldus Stulemeijer. “Er doen meer dan 19.000 mensen mee, én het was erg warm. Dan weet je als organisatie dat er iets kan gebeuren. Daar waren we ook op voorbereid. We hebben onze deelnemers goed gewaarschuwd voor de warmte, en hebben een erg prettige samenwerking met de hulpdiensten. Zo kwam de brandweer zelfs met extra waterslangen om voor verkoeling te zorgen bij de finish. Echt een geweldige samenwerking.” Er zijn verder geen grote incidenten geweest. “Door drukte bij de EHBO na de tien kilometer moest de Halve Marathon wel even worden uitgesteld. En door een situatie op een krap deel van het parcours moest de Familieloop een uur worden uitgesteld. Dat is natuurlijk heel jammer voor die deelnemers. Maar het was op dat moment de beste oplossing, en uiteindelijk konden ook de deelnemers van de Familieloop gewoon hun rondjes lopen. 

Talent

De Singelloop zet erop in om een podium te bieden aan jong talent. Jonge talenten worden door de organisatie actief uitgenodigd om deel te nemen, om zo in Breda hun eerste ervaringen met professionele wegwedstrijden op te doen. Zo won vorig jaar Niels Laros de 5 kilometer in Breda. En dit jaar maakte een talent als Stan Schipperen zijn debuut op de Halve Marathon in Breda. “Het is heel fijn om te zien dat jonge talenten de Bredase Singelloop weten te vinden. En dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling als atleet. “