Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Een stille strijd op het Kasteelplein

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz is maandag geplaatst op het Kasteelplein. Het kleurrijke standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. 

Druk pratend en lachend loopt een groepje jongeren vanaf het Kasteelplein in de richting van het Valkenberg. Het opvallende, felgele kunstwerk dat op het plein staat trekt hun aandacht. Ze lopen er naartoe en blijven even staan. Iemand leest de tekst die bij het kunstwerk ligt voor: ‘Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren onder 30 jaar’. Heftig, mompelt één van hen. Ze lopen verder, zachtjes doorpratend over het kunstwerk.

Taboe

Met Stille Strijd heeft kunstenares Saskia Stolz een duidelijk doel: het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Ze maakte daarom een opvallend kunstwerk dat niet te missen is door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur. Het kunstwerk reist door Nederland er wordt steeds voor enkele weken op een plaats gezet waar veel mensen langskomen. Sinds maandag staat het op het Kasteelplein.

“Dit werk met de passende titel ‘Stille strijd’ verbeeldt heel krachtig het isolement waar mensen die lijden aan een depressie langzaamaan in belanden”, stelt wethouder Arjen van Drunen. “Laten we ook niet vergeten hoe lastig het is voor de mensen die dichtbij deze personen staan. Er rust nog steeds een taboe op dit onderwerp, terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Daarom is het heel goed dat we er op deze manier in Breda aandacht aan kunnen besteden”. Burgemeester Paul Depla vult aan: “Mentale problemen bij jongeren zijn na de coronapandemie alleen maar toegenomen, het onderwerp verdient aandacht. Ik hoop dat dit beeld het gesprek kan openen en mensen aan het denken zet.”

Tekst gaat verder onder de foto

Sinds de lancering in Amsterdam wordt kunstenares Saskia Stolz overspoeld met bedankmails van nabestaanden. “Ik lees nu dagelijks over de pijn en verdriet van nabestaanden en hoe belangrijk het kunstwerk voor ze is. Het voelt goed dat ik iets heb kunnen betekenen voor hen. De mails komen uit het hele land en uit alle lagen van de samenleving”.

Het beeld Stille Strijd staat van 2 tot en met 16 oktober op het Kasteelplein in Breda. Het kunstwerk reist door Nederland en stond eerder ook al in onder andere Amsterdam en Maastricht. Het kunstwerk zal in de komende maanden nog te bewonderen zijn in een aantal steden waaronder Den Haag, Rotterdam, Veenendaal, Arnhem en Groningen. 

Samenwerking met 113
Tijdens de ontwikkeling van het project werd samengewerkt met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Stolz: “Ik ben een kunstenaar die met artistieke interventies in de openbare ruimte maatschappelijke thema’s aan de kaak stelt, ik ben geen hulpverlener. Aangezien dit zó’n precair onderwerp is, heb ik ervoor gekozen om inhoudelijke ondersteuning van 113 te vragen. Zij hebben mij voorzien van actuele cijfers en achtergrondinformatie. En één van de persoonlijke verhalen op onze sitewww.stillestrijd.comis afkomstig van een medewerker van 113.”