Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Breda wijst jeugdgezondheidszorg toe aan GGD: Jong JGZ stapt naar de rechter

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Jong JGZ spant een kort geding aan tegen de gemeente Breda. Begin april 2023 maakte de gemeente Breda bekend de jeugdgezondheidszorg voortaan door GGD West-Brabant te laten uitvoeren en af te zien van een openbare aanbestedingsprocedure. Volgens Jong JGZ is dit besluit in strijd met de Aanbestedingswet 2012.  De gemeente Breda stelt dat een openbare aanbesteding niet nodig was en dat het besluit op een zorgvuldige manier tot stand is gekomen. “We verwachten dan ook dat we de jeugdgezondheidszorg per 1 januari 2024 door de GGD West-Brabant uitgevoerd gaan zien”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De jeugdgezondheidszorg wordt in Breda uitgevoerd door GGD West-Brabant en Jong JGZ. De kinderen van 0-3 jaar krijgen zorg van Jong JGZ, en de kinderen van 4-18 jaar krijgen zorg van de GGD. Maar dat gaat per 1 januari 2024 veranderen. Dan zal alle jeugdgezondheidszorg uitgevoerd worden door de GGD.

Jeugd staat voorop

“Onze Bredase kinderen zijn misschien wel ons meest waardevolle bezit. Zij zijn de toekomst van Breda. Bij de keuzes die wij als gemeente maken, staat het belang van onze jeugd altijd voorop”, aldus een woordvoerder van de gemeente Breda. “Als gemeente hebben we gekeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de dienstverlening voor ouders en jeugdigen zo goed mogelijk is. Continuïteit is daarin heel belangrijk. We willen de relatie tussen de jeugdigen en de behandelaars zo min mogelijk verstoren. Dit is een van de redenen waarom we als gemeente voor de GGD West-Brabant kiezen. De GGD West-Brabant heeft een breed aanbod en werkt nu ook al voor de randgemeenten. Bovendien zorgt de keuze voor de GGD West-Brabant voor minder regeldruk en administratieve lasten. Dit leidt tot een integrale monitoring van de gezinnen. De gezinnen zelf hebben hier zoveel mogelijk profijt van, omdat zij in beeld blijven bij één organisatie. De GGD West-Brabant heeft zo alle kennis van het hele gezin bij elkaar. Dit zorgt voor de kwalitatief beste jeugdgezondheidszorg.”

Kort geding

Maar Jong JGZ kan zich niet vinden in die keuze. De zorgorganisatie spant een kort geding aan tegen de gemeente Breda. Volgens Jong JGZ is het besluit om te kiezen voor de GGD in strijd met de Aanbestedingswet 2012. “Ook is Jong JGZ van mening dat de gemeente hiermee onder andere het gelijkheidsbeginsel schendt. Overheidsinstanties dienen partijen een gelijke kans te bieden om deel te nemen aan een opdracht. Dat is hier niet gebeurd.” Met het kort geding geeft Jong JGZ een duidelijk signaal af aan de gemeente en vraagt hen het besluit te herzien en alsnog een gelijke kans te krijgen om mee te dingen naar de opdracht. Jong JGZ is tegelijkertijd een bodemprocedure gestart tegen de gemeente Breda en GGD West-Brabant om zo de voorbereidingen voor het uitvoeren van de opdracht per januari 2024 te stoppen.

Maar volgens de gemeente Breda was een openbare aanbesteding niet nodig. “Er is een intensief proces geweest met alle betrokken partners. We hebben uitgebreide gesprekken gevoerd met betrokkenen van de GGD West-Brabant en ook met Jong JGZ. Dit is zowel op managementniveau als op uitvoerend niveau. Denk daarbij aan jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en kwaliteitsmedewerkers. Daarnaast is gesproken met andere betrokken partijen als kinderartsen, huisartsen en CJG. De GGD West-Brabant heeft al een inbestede opdracht van de gemeente voor andere taken. Daarom is het mogelijk om dit zonder openbare aanbesteding te doen. Het besluit hiervoor is op een zorgvuldige manier tot stand gekomen. We verwachten dan ook dat we de jeugdgezondheidszorg per 1 januari 2024 door de GGD West-Brabant uitgevoerd gaan zien.” 

Onzorgvuldig

Waar Breda stelt zeer zorgvuldig gehandeld te hebben, vindt JGZ dat het proces juist niet zorgvuldig is geweest. Volgens de jeugdgezondheidszorgorganisatie zijn andere scenario’s en daarmee de voor- en nadelen, onvoldoende verkend. Manon Arts: “Jeugdgezondheidszorg vereist vakmanschap en maatwerk, waarbij ouders en kinderen moeten kunnen vertrouwen op onze expertise. Na de jarenlange samenwerking is transparante en zorgvuldige besluitvorming het minste wat we kunnen vragen van de gemeente Breda. Daar is geen sprake van geweest. We hebben het afgelopen half jaar tevergeefs gevraagd om een toelichting en een gesprek met de wethouder. Daarom zijn we we in het belang van de kinderen, ouders, onze medewerkers en andere (JGZ) organisaties genoodzaakt te kiezen voor de juridische weg.’’