Bussen in de Bredase binnenstad
Bussen in de Bredase binnenstad Foto: BredaVandaag

Wie schade of overlast veroorzaakt in de bus kan een flinke boete verwachten

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

NOORD-BRABANT -  Vanaf deze week werkt Arriva samen met SODA; Service Organisatie voor Directe Aansprakelijkheid. De pilot duurt 3 maanden en geldt in de treinen in Friesland en Groningen en de bussen in Brabant. Het betekent dat Arriva schade gaat verhalen op reizigers die overlast veroorzaken. De kosten voor overlastgevers: 313 euro. Ook heeft de campagne een preventieve werking, met als doel om de sociale veiligheid nog beter te maken.

Overlastveroorzakers betalen. Dat is de boodschap van de nieuwe samenwerking die Arriva is aangegaan met SODA, een organisatie die schade verhaalt namens benadeelden. In dit geval dus Arriva. Wie overlast geeft in de bus, moet een schadevergoeding van 313 euro betalen voor oponthoud en overlast.

Door de samenwerking met SODA weten potentiële overlastgevers waar ze mee te maken krijgen als ze overlast geven, legt Arriva uit. In de treinen in Friesland en Groningen en in de bussen in Brabant zitten stickers om reizigers op de hoge schadevergoeding voor overlast wijzen. Ook is de afbeelding te zien op de schermen in de treinen en bussen. “De sticker laat zien dat overlast en incidenten niet geaccepteerd worden”, aldus Arriva. De samenwerking met SODA heeft zo een preventieve werking.

Maar serviceorganisatie SODA gaat ook daadwerkelijk schade verhalen op de veroorzakers. SODA heeft hier vooraf prijs 313 euro voor bepaald.

SODA
Het terugdringen van criminaliteit: dat is de missie van SODA. SODA verhaalt schade namens benadeelden. “Dit doen wij door daders te confronteren met het strafbare feit en ze aansprakelijk te stellen voor de schade die zij veroorzaken. Op deze manier wordt de dader verantwoordelijk gehouden en de benadeelde financieel gecompenseerd. Onze werkwijze heeft ook een maatschappelijk doel. Door een duidelijk signaal af te geven aan daders verkleinen we de kans op herhaling, wordt het gevoel van veiligheid vergroot en het strafrechtelijk systeem ontlast.”