Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Vernietigde maquette is voor de Breda een ‘harde les’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Toen de gemeente Breda besloot om de maquette van de stad te verwijderen uit het stadskantoor, is er amper nagedacht over alternatieve plekken voor de maquette. In plaats daarvan belandde de 60 jaar oude maquette op de stort. De gemeente Breda trekt uit de vernietiging van de maquette en de ophef die daarna ontstond een ‘harde les’.

De 60 jaar oude maquette die ruim twintig jaar de hal van het Stadskantoor heeft gesierd, is onlangs op de vuilnisbelt beland. En dat maakte veel los. Meerdere partijen trokken aan de bel bij het college en eisten uitleg over de gang van zaken. 

Het college geeft aan dat de situatie rondom de maquette voor de gemeente een ‘harde les’ is geweest. “Het heeft zowel intern als extern veel sentiment losgemaakt.” Uit de antwoorden die het college geeft op de vragen van de fracties van Breda Beslist, PvdA en CDA wordt duidelijk dat er onzorgvuldig is gehandeld. Zo is er geen contact opgenomen met de maker van de maquette. Intern is er bij de gemeente slechts beperkt gesproken over mogelijke alternatieve plaatsen voor de maquette. De suggesties die er intern zijn gekomen, zijn amper onderzocht. En er is extern met niemand contact geweest over de geplande vernietiging van de maquette. “Het college betreurt het dat het zo gelopen is en had graag gezien dat de maquette bewaard was gebleven en er in ieder geval grondig was onderzocht, welke alternatieven mogelijk waren geweest.”

De gemeente zet erop in om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. “Er zijn regels op het gebied van archivering en archeologische vondsten, maar niet voor erfgoed dat de officiële status van erfgoed niet heeft, zoals de maquette. Terugkijkend is onvoldoende onderzoek gedaan. Normaliter worden als nodig relevante experts betrokken, dat is hier onvoldoende gebeurd. We onderzoeken hoe zorgvuldigheid bij het bewaren van objecten in ruimte en gebouwen in beheer/eigendom van de gemeente kan worden gewaarborgd en we zullen, indien nodig, processen daarop aanpassen.”

Een nieuwe, fysieke maquette komt er niet. Op termijn zal er wel een digitale variant komen.