Afbeelding
Foto: Frasers Property Industrial

Bouw van grote distributiecentra aan Nieuwe Kadijk op losse schroeven

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De ontwikkeling van de twee grote distributiecentra op het Posthorenterrein aan de Nieuwe Kadijk, Oosterhoutseweg en de Lageweg staat op losse schroeven. De rechtbank heeft de vergunning geschorst omdat er teveel mis mee zou zijn. De situatie roept vragen op bij de lokale politiek. 

Het is een langlopend dossier: Dat van Posthoren Breda. De buurt ziet de komst van de grote distributiecentra niet zitten. En ook diverse politieke partijen zijn niet enthousiast. Toch verleende het college in mei 2023 een omgevingsvergunning voor het realiseren van twee distributiecentra met kantoren en het plaatsen van een perceelafscheiding op het bedrijvenpark Digit-Parc. Omwonden maakten daarop de stap naar de rechtbank, om de vergunning tegen te houden. En met succes. De rechtbank heeft de vergunning tijdelijk geschorst omdat er teveel mis zou zijn met de verleende vergunning. Om de ontwikkeling tóch door te laten gaan, heeft het college nu twee opties: Een nieuwe vergunning op basis van een aangepast bouwplan of het huidige bouwplan alsnog vergunnen op basis van het toestaan van een afwijking van het bestemmingsplan. “Welke van deze twee varianten heeft de voorkeur van het college en waarom?”, wil Breda Beslist graag weten.

Ook de SP wenst een ‘uitvoerige verklaring’ van het college. “Waarom voldoet de omgevingsvergunning niet aan het bestemmingsplan? De vergunning is in strijd met waar er gebouwd mag worden. Hoe is dit door toetsing van het college heen gekomen”, vraagt Michel Verschuren zich af. Hij vraagt zich bovendien af of de realisatie van de distributiecentra nog wel de beste toekomst is voor het terrein. Hijs telt kritische vragen aan het college:”Is een andere bestemming voor dit plan wenselijk en haalbaarder, nu de rechter dit plan in strijd vindt met het bestemmingsplan? En heeft bij dit plan het economisch wensdenken geprevaleerd boven het zorgvuldig uitwerken van een omgevingsvergunning.”