Energiecoaches in gesprek met Bredanaren
Energiecoaches in gesprek met Bredanaren Foto: Thushara Verhoeven

Bredanaars delen tips en tricks uit op Energiefestival

Door: Ties de Bakker Algemeen

BREDA - 150 Bredanaars bezochten gisterenavond het Energiefestival in de Uitvindfabriek achter het station. Jong en oud kwamen samen om de toekomst van energie te bespreken. “Als de aarde 5 graden opwarmt, is er dan echt geen Nederland meer?” stelde een jonge Bredase bezoeker een prangende vraag die de toon zette voor de avond. 

Gemeente Breda organiseerde gisterenavond samen met Urban Living Lab Breda het Energiefestival in de Uitvindfabriek. Dat gebeurde in het kader van de Nationale Klimaatweek, die nu bezig is. Het festival, dat plaatsvond in een gezellige huiskamersetting, bracht ruim 150 Bredanaars samen om in twee boeiende talkshows dieper in te gaan op de energietransitie, energiebesparing en hoe samenwerking hierin een cruciale rol speelt. 

Theatermakers ‘Piepschuim’ namen de aanwezigen op een muzikale en ludieke manier mee in een wereld die ‘’niet anderhalf, niet twee, maar zes graden opwarmt’’. 

Artikel gaat verder onder afbeelding.


Robbert Koekoek en Cor Burger van theatergroep Piepschuim - Thushara Verhoeven

Talkshows en informatiemarkt

Wethouder energie Peter Bakker trapte de avond af. Daarna gingen Bredanaars in gesprek met de klimaatburgemeester, een themaregisseur Energietransitie van Urban Living Lab en een lector van Avans. Avans Hogeschool betrekt namelijk het onderwijs bij de energietransitie en zorgen dat studenten aan de slag gaan met concrete vraagstukken.

Ook was er een informatiemarkt. Daar stonden Energie Bespaar Coaches, de energiecoaches van BRES en medewerkers van de gemeente. Zij vertelden bezoekers meer over bijvoorbeeld groene daken en subsidies. Door middel van augmented reality namen bezoekers een digitaal kijkje in het zelfbewuste huis van de toekomst.