Afbeelding
Foto: Niels Priem

Goedkoop en duurzaam Sinterklaas vieren dankzij de speelgoedruilbeurs van Nanda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Ieder kind verdient een cadeau op pakjesavond. En het liefst zo duurzaam mogelijk, als het aan Nanda Slikkerveer en Cathelijne Appels ligt. Vier jaar geleden startten zij met het inzamelen van cadeaus voor Actie Klaasje. Die actie zorgt ervoor dat de gedoneerde cadeaus terecht komen bij gezinnen die weinig te besteden hebben. Dit jaar willen Nanda en Cathelijne méér doen, en daarom organiseren ze een speelgoedruilbeurs. “Ik wil meer doen met de duurzaamheidsgedachte, en mensen stimuleren om op 5 december een tweedehands cadeau te geven”, vertelt Nanda.

De inzamelingsactie van de Bredase Nanda Slikkerveer en Cathelijne Appels van Replace Now is inmiddels wel bekend in Breda. Dit jaar organiseren ze deze alweer voor de 4e keer, nadat er in 2022 een recordaantal van 6000 cadeaus werd gedoneerd. Dit jaar breiden Nanda en Cathelijne de actie verder uit. Niet alleen zullen ze cadeaus inzamelen voor kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee, ook organiseren ze een duurzame speelgoedruilbeurs bij Frontaal.

Actie Klaasje

Actie Klaasje is ontstaan in Den Bosch dankzij Annemiek de Bruijn. Zij wil graag dat alle kinderen in Nederland een cadeautje krijgen met Sinterklaas en startte daarom een inzamelingsactie. Zij vroeg mensen om óf een nieuw cadeau te kopen en te doneren, óf om 10 euro te doneren zodat ze een cadeau kon kopen. Toen Nanda Slikkerveer van die actie hoorde, was ze gelijk enthousiast. “Het enige wat ik jammer vond, is dat het om nieuwe cadeaus ging. Ik ben zelf echt een voorstander van consuminderen. Daarom heb ik Annemiek benaderd, en gevraagd of ik voor Actie Klaasje tweedehands cadeaus mocht inzamelen. Ze was daar super enthousiast over, en zo ontstond de inzamelingsactie.”

Die actie groeide de afgelopen jaren enorm. In 2022 zamelde Nanda en Cathelijne maar liefst 6000 cadeaus in voor Actie Klaasje. Dat waren maar liefst 14 pallets vol speelgoed. “Toen raakte ik wel even in paniek hoor”, lacht Nanda. “Gelukkig hebben we heel veel hulp. We hebben een team van zo’n 25 vrijwilligers die helpen met alles uitzoeken en regelen. Dat het zo’n succes zou zijn, had ik nooit durven dromen. Omdat we zoveel hadden ingezameld, zijn we voor dit jaar verder na gaan denken over de mogelijkheden. Zo zijn we op het idee voor de speelgoedruilbeurs gekomen.”

Duurzaam

Nanda wil Bredanaars graag stimuleren om op een duurzame manier Sinterklaas te vieren. “Er zijn al zoveel spullen op de wereld. Het is echt niet nodig om ieder jaar allemaal nieuw speelgoed te kopen.” Op de speelgoedruilbeurs die Nanda organiseert kunnen Bredanaars gratis of voor een klein bedrag tweedehandsspeelgoed halen. “Mensen kunnen op twee manieren meedoen. Zij kunnen zelf tweedehands speelgoed inleveren op de inzameldag. Dan krijgen ze daar punten voor. Tijdens de speelgoedruilbeurs die vier dagen later plaatsvindt kunnen zij met die punten weer iets ‘nieuws’ kopen. Wie niks inlevert, mag natuurlijk ook naar de ruilbeurs komen. Het speelgoed is voor een klein bedrag te koop, zodat ook mensen die wat minder te besteden hebben iets ‘nieuws’ kunnen kopen.”

Nanda benadrukt dat de actie draait om schoon en mooi speelgoed. “We willen geen rommel aan Actie Klaasje geven of neerzetten bij de ruilbeurs. Dat hoeft ook helemaal niet. Tweedehands speelgoed kan nog hartstikke netjes zijn. Je zou je verbazen als je ziet wat voor mooi speelgoed mensen van zolder halen om te doneren aan ons! Ik omschrijf het altijd zo: We zamelen alleen speelgoed in dat je zelf ook nog mooi genoeg zou vinden om cadeau te geven.”

Datum en tijd

Op woensdag 15 november kun je tussen 10.00 en 19.00 uur je tweedehands speelgoed inleveren bij Brouwerijcafé Frontaal. De speelgoedruilbeurs is op 19 november tussen 11.00 en 15.00 uur, ook in Brouwerijcafé Frontaal. Replace Now zorgt ervoor dat van al het gedoneerde speelgoed 50 procent aan Actie Klaasje word gedoneerd, en 50 procent beschikbaar wordt gesteld tijdens de ruilbeurs. Speelgoed dat overblijft na de ruilbeurs, gaat ook naar goede doelen.

Over Actie Klaasje
Actie Klaasje zorgt er elk jaar voor dat kinderen die in moeilijke situaties leven ook een cadeautje krijgen op 5 December. Dat is namelijk niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Denk aan kinderen in de maatschappelijke opvang, in kindertehuizen, woongroepen, kinderen in armoede of kinderen in een AZC of noodopvang. Replace Now van Nanda Slikkerveer haalde vorig jaar 14 pallets ‘groen’ speelgoed op voor de actie.