Afbeelding
Foto: Perry Roovers Fotografie

De intocht van Sinterklaas in de binnenstad: Dit is het programma

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het is aanstaande zaterdag weer zo ver: De intocht van Sinterklaas in de Bredase binnenstad. Vanwege de werkzaamheden aan de Haven komt de goedheiligman dit jaar niet per boot naar de stad. Vanaf de Grote Markt zal de Sint in een lange stoet een ronde door de binnenstad maken. Niet te paard, maar in een koets. “We hebben er weer ontzettend veel zin in”, vertelt voorzitter Niels de Groot namens de organisatie.

Het is een beeld wat veel Bredanaars wel kennen: De kades vol met duizenden kinderen die zien hoe de Sint en zijn Pieten de Haven van Breda binnen komen varen. Maar dat zal dit jaar niet gebeuren. De intocht start niet met een aankomst in de Haven, maar vertrekt vanaf de Veemarktstraat naar de Grote Markt om van daaruit de ronde door de binnenstad te maken.

De reden voor de verandering is simpel. Door de werkzaamheden aan de Haven is het voor de organisatie simpelweg niet mogelijk om de intocht per boot veilig te organiseren. “De werkzaamheden bij de Haven zijn natuurlijk niet bij de Hoge Brug, dus misschien zijn sommige Bredanaars verbaasd over de keuze. Maar waar het om gaat is dat we door de werkzaamheden de veiligheid simpelweg niet kunnen waarborgen. Zo is het door de werkzaamheden niet mogelijk om routes voor de hulpdiensten vrij te houden. Dan moet je als organisatie met een andere oplossing komen.” En dat heeft de organisatie gedaan. De Sint en zijn gevolg komen dit jaar vanaf de Veemarktstraat naar de Grote Markt. Vanaf daar zal de intocht om 14.00 uur starten.

Route

De stoet trekt vanaf de Grote Markt via de Reigerstraat naar de Havermarkt. De stoet gaat door de Visserstraat, de Lange Brugstraat en de karrestraat naar de Eindstraat. Bij de stoplichten gaat de intocht linksaf richting de Houtmarkt en via de Halstraat weer terug naar de Grote Markt. De stoet zal weer de Veemarkt in gaan, waarna om 16.00 uur de Sint samen met de burgemeester op het bordes van het Stadhuis de vele bezoekertjes toe zal spreken. “Terwijl de stoet door de binnenstad trekt, zal er entertainment zijn op de Grote Markt. Ouders en kinderen die om 14.00 uur op de Grote Markt zijn zullen dus de hele stoet voorbij zien komen. En er zal veel gezelligheid zijn in de tijd dat zij wachten tot de Sint om 16.00 uur op het bordes staat”, legt Niels uit.

In de stoet loopt onder andere een grote band van zo’n 35 muzikanten mee. Ook zijn er onder andere trike-Pieten, is er een pepernotenwagen, zijn er tekeningen-Pieten en Glutenvrije-Pieten. “Wat bovendien nieuw is, is dat Sinterklaas niet op zijn paard zal zitten tijdens de intocht. In plaats daarvan zal hij per koets door de binnenstad trekken”, vertelt Niels. “Wij denken dat dat verschillende voordelen heeft. We zijn heel benieuwd hoe alle bezoekers het vinden.”

Vrijwilligers

Bij de organisatie van de intocht in de binnenstad zijn zo’n 200 vrijwilligers betrokken. Niels is daar erg trots op. “Vorig jaar organiseerden wij dit als comité voor de eerste keer. Dat was best een uitdaging. Dit jaar merken we dat er steeds meer enthousiasme is bij mensen om een bijdrage te leveren aan onze intocht.” Het Sinterklaascomité dat verantwoordelijk is voor de intocht in de binnenstad volgt de landelijke lijn. “We zijn helemaal geen politieke organisatie. We houden ons ver van discussies en willen gewoon een gezellig kinderfeest organiseren. Het is geweldig om het enthousiasme van de kinderen te zien, en super fijn dat zoveel mensen als vrijwilliger willen bijdragen aan dit feest.”