Wethouders Peter Bakker (met de gouden schep die vorig jaar is gewonnen) en Jeroen Bruijns.
Wethouders Peter Bakker (met de gouden schep die vorig jaar is gewonnen) en Jeroen Bruijns. Foto: Gemeente Breda

Breda wipt ruim 250.000 tegels en eindigt op derde plaats NK Tegelwippen

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - Breda is dit jaar op de derde plaats geëindigd van het NK Tegelwippen. In de gemeente zijn in totaal 262.621 tegels vervangen door groen. Dat is ongeveer 64 duizend tegels meer dan vorig jaar. Toen was Breda de grote winnaar van het Nationaal Kampioenschap. 

Breda staat bekend om haar ambitieuze vergroeningsdoelen en streeft ernaar om in 2030 een ‘Stad in een Park’ te worden. Het tegelwippen levert daar een bijdrage aan, waarbij de gewipte stenen zijn vervangen voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen.

Vorig jaar sleepte Breda de eerste prijs binnen bij het NK Tegelwippen in de categorie ‘grote steden’, met 198.429 gewipte tegels. Dit jaar ging de eer naar Arnhem, terwijl Breda met een derde plaats eindigde achter Tilburg.

‘Te danken aan onze inwoners’

Dit jaar werden de meeste tegels in Breda verwijderd aan de Ruitersboslaan, in de eerste fase van de Nieuwe Mark en op het Groenedijkplein. Wethouder Jeroen Bruijns, verantwoordelijk voor de openbare ruimte, is verheugd over het resultaat:

“Ons doel is een groene en leefbare gemeente. Nu en in de toekomst. Hier zetten we volop op in. Zo vervangen we bij het onderhoud van wegen, trottoirs en het riool onnodige tegels door groen. Net als vorig jaar vergroenen we ook dit jaar weer acht pleinen. Maar we hebben dit mooie resultaat natuurlijk vooral te danken aan onze inwoners. Zij gingen aan de slag in hun eigen tuin en hebben met wijkdeals stukken gemeentegrond geadopteerd en vergroend. Al drie jaar op een rij zetten we zo samen onze schouders er onder. Daar ben ik trots op.”

‘Een groenere leefomgeving is mooier’

Wethouder Peter Bakker (Klimaat en Natuurontwikkeling) benadrukt het belang van vergroening: “Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Al dit extra groen helpt om regen op te vangen tijdens hevige buien en om de temperatuur tijdens hittegolven te beperken. Een groenere leefomgeving is mooier en heeft positieve effecten op onze mentale gezondheid. En wat ook belangrijk is: we helpen insecten en dieren in de stad aan voedsel en schuilplekken. Met het tegelwippen werken we samen aan een groene, gezonde en klimaatbestendige stad die klaar is voor de toekomst.”

Tegeltaxi

Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen, gestart in 2020 als een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met deelname van 173 Nederlandse gemeenten. Bewoners en gemeenten hebben samen in recordtempo 4.548.466 tegels verwijderd, wat neerkomt op 413.000 vierkante meter, vergelijkbaar met 82 voetbalvelden aan extra groen. Op basis van gewipte tegels per inwoner is dit jaar Halderberge kampioen, met 4,3 gewipte tegels per inwoner.

De Bredase cijfers op een rij:
2021: 79.896 tegels is 7.263 vierkante meter (11 tegels in 1 vierkante meter)
2022: 198.429 tegels is 18.039 vierkante meter
2023: 262.621 tegels is 23.874 vierkante meter