Alle ALEZ-vrienden op het podium voor de uitreiking
Alle ALEZ-vrienden op het podium voor de uitreiking Foto: credit Linda Sprangers

Bredase academie voor jongeren met een beperking wint nationale award

Algemeen

BREDA - De Bredase academie ALEZ heeft de nationale INC Award gewonnen. Uit 22 nominaties, koos een onafhankelijke jury ALEZ als dé opleiding in Nederland die zich het meest inzet voor de zichtbaarheid en inclusie van mensen met een beperking. ALEZ staat voor Academie voor Leren en Zelfstandigheid en biedt onderwijs en stages aan jongeren met een verstandelijke beperking na de middelbare school. ALEZ is in 2020 opgericht door ouders die graag wilden dat hun kinderen door leren en niet al op jonge leeftijd in een dagbesteding terecht komen.

In drie jaar tijd is ALEZ uitgegroeid tot een onafhankelijke academie en bewijst de ALEZ-methode elke dag dat deze doelgroep ook al ze wat ouder zijn, nog veel kan leren. De ALEZ-jongeren krijgen 3 dagen scholing in kleine groepjes, gericht op hun algemene ontwikkeling en lopen 2 dagen stages, zoveel mogelijk bij gewone bedrijven en organisaties. De stages zijn gericht op het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. 

Over de INC-awards

De INC-Awards worden uitgereikt aan bedrijven en organisaties die bijdragen aan de inclusie en zichtbaarheid van mensen met een beperking in de maatschappij. ALEZ heeft de Award gewonnen in de categorie ‘opleiding en ontwikkeling’. De directeur Zorg&Welzijn van Curio heeft ALEZ genomineerd. Hij motiveerde zijn nominatie als volgt: “ALEZ zorgt ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking verder kunnen leren na de middelbare school. Met als doel zo zelfstandig mogelijk worden, zodat ze hun plek in de maatschappij kunnen (en durven) innemen en hun talenten kunnen inzetten. Waarmee ze zichtbaar zijn, hun steentje bijdragen en gewaardeerd worden om de bijdrage die ze leveren. Wij vinden dit een fantastische manier waarop Leven Lang Ontwikkelen vormgegeven wordt. ALEZ bestaat pas drie jaar en is opgezet door ouders. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben. Ze hebben hun uitgesproken visie op het belang van inclusie van jongeren met een verstandelijke beperking omgezet in een academie, waar jongeren verder groeien en zich ontwikkelen. En dat zien we elke woensdag terug als ze bij ons op Curio zijn.”

De INC Awards is de bekroning op het harde werk van de mensen voor en achter de schermen van ALEZ. De uitreiking vond plaats op 20 november tijdens een feestelijke gala-avond, waar de jongeren, de leerkrachten, ouders én de studenten en docenten van Curio gezamenlijk aanwezig waren.