Hubert Koevoets (inzet) maakt zich zorgen.
Hubert Koevoets (inzet) maakt zich zorgen. Foto's: Frasers Property Industrial en Lokaal Brabant

Koevoets bezorgd over de bouw van twee grote distributiecentra in Breda-Noord

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - De toekomst van twee grote distributiecentra op het Digit Parc in Breda ligt opnieuw onder een vergrootglas. Vorige maand had de rechtbank de bouwvergunning al tegengehouden, wat zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de gemeenteraad. Nu wordt er ook in de provinciale politiek gekeken naar de situatie. Vooral met oog op verkeer en woningmarkt.

Het dossier van de Posthoren Breda sleept al een tijdje in Breda-Noord. Zowel buurtbewoners als lokale partijen zijn niet blij met de plannen voor de twee distributiecentra. Ondanks alle weerstand gaf het college in mei groen licht voor de bouw van de distributiecentra op het Posthorenterrein aan de Nieuwe Kadijk, Oosterhoutseweg en de Lageweg,

De buurtbewoners waren het daar niet mee eens en gingen naar de rechtbank om de vergunning aan te vechten. En met succes. De rechter had in oktober de bouw tijdelijk stopgezet vanwege problemen met de verleende vergunning.

Grote logistieke operaties

Hubert Koevoets van Lokaal Brabant maakt zich vooral druk over mogelijke verkeersellende bij de komst van de distributiecentra. “De ontsluiting van dit gebied over smalle wegen, zoals die er nu liggen, zal tot grote verkeersproblemen leiden indien hier veel vrachtverkeer van en naar de distributiecentra zal gaan.”

Hij twijfelt eraan of deze plek wel geschikt is voor zulke grote logistieke operaties. De Statenlid oppert de locatie misschien beter is voor kleinere mkb-bedrijven of woningbouw. Ook vraagt Koevoets zich af of er bij het verlenen van de vergunning wel genoeg is nagedacht over de impact van de logistiek op het verkeer.

“Ongetwijfeld komen in deze centra mensen te werken”, gaat Koevoets verder. “Zoals te verwachten is gaan hier ook arbeidsmigranten aan de slag, die ergens moeten wonen. Wordt bij ontwikkeling van distributiecentra ook rekening gehouden met de impact hiervan op de woningmarkt?” Ten slotte wil Koevoets weten of de Provincie Brabant hierover in overleg is met de gemeente Breda. 

Buren van de distributiecentra

De beoogde locatie voor die distributiecentra zit binnen de ringweg van Breda. Aan de noordkant heb je de Noordelijke Rondweg, met daarachter een school en woonwijken in Teteringen. Naar het zuiden toe heb je de woningbouwlocatie bekend als de Hero, en ook nog bestaande woningen en mkb-bedrijven. De Oosterhoutseweg gaat er dwars doorheen, met daarlangs een paar dozijn huizen die allemaal buren van een van die twee geplande hallen zouden worden.