Afbeelding
Foto: Stefanie Vermeulen

Nieuw festival in Breda zet ontmoeting centraal

Door: Stefanie Vermeulen Algemeen

BREDA - Storm Jocelyn mocht dan door de Bredase straten jagen op de vroege woensdagochtend, maar de Grote Kerk stroomde tussen 8 en 9 uur vanochtend al vol. Inwoners uit alle wijken, van alle leeftijden, met allerlei achtergronden en overtuigingen trokken naar de beroemdste samenkomplek van de stad. Op het programma stond het ‘Uit je Bubbel Ontbijt’ van Explore, een nieuw driedaags festival in de stad, dat in het teken staat van ontmoetingen en uit je bubbel komen. 

“Het doel is om mensen met elkaar in verbinding te brengen,” zegt Stefanie Vermeulen, organisator van het Explore festival en stadmaker bij UrbanLivingLab Breda. “Ik hoor al jaren dat de stad ontzettend veel behoefte heeft om elkaar te leren kennen. Mensen leven in bubbels en beseffen dat ze uit elkaar drijven, dat ze nauwelijks nog contact hebben met mensen uit andere bubbels. Ze missen de verbinding met anderen.”

Met performances, explore-talks, een expositie, spoken word en hiphop werd de bezoeker op allerlei manieren verleid om zijn bubbel af te tasten en die open te zetten, of juist dicht te houden. Want wat gebeurt er met je bij het optreden van Sam Valk kijkt, die in de spotlight op een doek zit te midden van een cirkel van kralen, en voorleest uit haar dagboek over haar depressie? Sla je dicht of durf je je open te stellen? Sommige omstanders slikten hun emoties weg, andere stapten na de performance naar voren en reikten haar een kraal aan, of begonnen zelf kralen te leggen. En wat gebeurt er met je als je aan het rad van ongeluk draait, waar je ontdekt met welk geluk of ongeluk je wordt geboren en hoe dat de rest van je leven bepaalt? En hoe zit dat met spontane ontmoetingen eigenlijk? Moeten we daarvoor op wereldreis blijven gaan?, vraagt Explore Talker Brigitte Ars, schrijver van het boek Waar is het Avontuur zich hardop af, of kunnen we ontmoetingen, een avontuur op zich, ook in onze eigen stad beleven? Wat voor stad zouden we zijn als we ons wat meer uit onze bubbels zouden komen? Tijdens de verschillende gangen van het ontbijt werden de ervaringen gedeeld en waren er spontane gesprekken én knuffels tussen gasten en performers. 

Ontmoetingen

Explore is een initiatief van UrbanLivingLabBreda, dat inwoners vooropzet in de samenwerking naar een toekomstbestendige stad. Het festival draait dus om ontmoetingen en daarom heeft Vermeulen samenwerkingen gesloten met de meest bekende samenkomplekken van Breda. De aftrap was op 17 januari in het Chassé, waar de makers van Explore een klein festivalterrein bouwden. In de zaal speelde Het Gesprek, een voorstelling over de participatiewet en het leven in de bijstand. Vanochtend stond het Uit je Bubbel Ontbijt in de Grote Kerk dus op het programma, en morgen draait het festival in Nieuwe Veste, het NAC Stadion en het Filmhuis Breda. 

Het hele programma is georganiseerd en samengesteld met optredens en interactieve werken van mbo- en hbo studenten van uiteenlopende opleidingen in Breda. Ook zij ervaren wat het met je doet om in bubbels te zitten. Zo zegt een student: “Uit je bubbel komen is een essentieel onderdeel van je persoonlijke groei.”

Kansenongelijkheid

Wethouder Arjen van Drunen stelde zelfs dat de bubbels in Breda sterker zijn dan in andere steden. We hebben te maken met een sterke mate van kansenongelijkheid, dat zowel een gevolg als een oorzaak is van de kloof tussen mensen. Zelfs in de sport, die mensen verenigd, ziet Van Drunen dat er weinig wordt gemengd in de stad: “We kiezen voor voetbalclubs waar we dezelfde mensen tegenkomen. Mensen uit Noord blijven in Noord en mensen uit Zuid blijven in Zuid. Terwijl, vervolgt Van Drunen, het is mijn droom dat de gesluierde hoogleraar en de bouwvakker naar dezelfde kapper gaan.” Het Uit je Bubbel Ontbijt was daartoe een hele mooie aanzet, volgens de wethouder, die zelf uit zijn bubbel kwam: “Ik kom op veel evenementen en plekken, en ik zie daar vaak dezelfde mensen. Maar ik kijk vanochtend om me heen en ik ken bijna niemand.” 

Het volledige programma van Explore is te vinden op explorefestivalbreda.nl


Foto: Stefanie Vermeulen