Afbeelding
Foto: Dennis van der Sloot

Officieel startsein voor de bouw van Bouw en Techniek Centrum Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Aan de Biesdonkweg is donderdagmiddag het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Bouw en Techniek Centrum Breda. “Met de uitbreiding van het Bouw en Techniek Centrum Breda krijgen meer jongeren de kans om een opleiding te volgen die goed  aansluit bij de praktijk. Een mooie ontwikkeling voor zowel leerlingen, ondernemers én de toekomst van de stad”, stelt wethouder Arjen van Drunen.

BouwSchool Breda, Curio, IW Zuid & Midden, Inframensen Zuid en Schildersvakopleiding Breda slaan samen de handen ineen voor een nieuwe opleidingslocatie in Breda. Op 8 februari 2024 werd gezamenlijk het officiële startsein gegeven voor de bouw. 

De hechte samenwerking werd zichtbaar tijdens het officiële startsein. Studenten van diverse disciplines, zoals de Curio opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw, Schildersvakopleiding Breda, Inframensen Zuid, IW Zuid & Midden en BouwSchool Breda, werkten gezamenlijk en symbolisch aan het fundament. Zo werd door de studenten de bekisting gemaakt waarin het beton voor de daadwerkelijke fundering gestort werd.  

Wethouder Arjen van Drunen is blij met de ontwikkeling. “Breda is een groeiende stad waar de komende jaren veel woningen gebouwd moeten worden waarbij duurzaamheid, techniek en innovatie een grote rol spelen. Met de uitbreiding van het Bouw en Techniek Centrum Breda krijgen meer jongeren de kans om een opleiding te volgen die goed aansluit bij de praktijk. Een mooie ontwikkeling voor zowel leerlingen, ondernemers én de toekomst van de stad.” Ook Jan Voesenek, voorzitter van stichting BouwSchool Breda, is blij. “Door meer samen te werken met elkaar kunnen wij jongeren zo breed mogelijk opleiden binnen de bouw- en technieksector. En met de prachtige uitbreiding geven wij leerlingen ook een goed beeld wat er allemaal komt kijken bij het werken op een bouwplaats.”

Vraag naar bouwpersoneel blijft structureel groot 

De vraag naar bouwpersoneel blijft structureel groot, stelt Bouw en Techniek Centrum Breda. Dit komt voornamelijk door herstel, onderhoud en verbouw van bestaande gebouwen. Dit werk is minder afhankelijk van economische ontwikkelingen dan nieuwbouw. Veel werk komt voort uit de energietransitie en verduurzaming. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar monteurs voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsnetten. De verhuizing van de Bredase installatie- en elektrotechniekopleidingen (IW Zuid & Midden) naar het Bouw en Techniek Centrum Breda sluit hiermee naadloos aan op de vraag van de toekomstige arbeidsmarkt.